Tél

2023.12.23. 06:34

Betört a víz a fertőszentmiklósi iskolába - Már csak esőt jósolnak - Lezárták Győrben a rakpartot és a parkolót - Sorozatos balesetek a megye útjain - fotók

Az ünnepi kamiontilalom december 23-án, szombaton 22 órától, december 26-án, kedden 22 óráig lesz érvényben.

Kisalföld.hu

20.10 - Betört a víz az iskolába Fertőszentmiklóson >>

18.00 - Szombaton még az ország több pontján havazott, de éjszakától egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és szentestére szinte mindenhol elolvad a hó.

Az előrejelzés szerint szombat éjszaka fokozatosan csökken a csapadék kiterjedése és intenzitása, ezzel egy időben délnyugat felől enyhébb léghullámok érkeznek. A legtovább az északkeleti tájakon tarthat ki a havazás.

Éjszaka az ország döntő részén fagypont feletti értékekre lehet számítani, a leghidegebb az északkeleti tájakon várható, ott akár fagypont alatti hőmérsékletet is lehet mérni hajnalban.

Vasárnap napközben a délnyugati áramlás lesz jellemző, a fővárosban és a magasabban fekvő helyeken előfordulhat erős, viharos széllökés. Az országban nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: délnyugaton akár 10 Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, míg északkeleten 2-4 fok valószínű.

Vasárnap az ország döntő részén megszűnik a csapadék, esetleg északkeleten lehet eső. Szentestére szinte mindenhol elolvad a hó, és az ünnepekkor száraz és enyhe időjárás várható, a szokásos 3-4 foknál akár 10 fokkal is többet mutathatnak a hőmérők.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán a havas karácsonyokkal - amikor mindhárom napon, azaz december 24-én, 25-én és 26-án is volt összefüggő hóréteg - kapcsolatban azt írta, azok gyakorisága nagy változékonyságot mutat az elmúlt 122 évben.

A legtöbb havas karácsony az 1930-as évek környékén fordult elő, de gyakran fehér volt a karácsony, ráadásul vastagabb hótakaróval az 1960-as és az 1990-es években is. Tartósan hómentes karácsonyok az utóbbi 10-15 év mellett a 20. század első két évtizedében, valamint az ország déli felén az 1970-es és az 1980-as években is voltak.

Az egész országot lefedő hótakaró ritkán alakul ki karácsonykor. A meteorológiai szolgálat az ország 25 települése esetében vizsgálta meg, milyen gyakorisággal voltak havasak a karácsonyok és mekkora volt a karácsonykor mért legnagyobb hóvastagság.

Az adatok szerint a 20. század eleje óta mindössze 9 karácsony (1917, 1933, 1956, 1963, 1969, 1970, 1996, 1998, 2001) volt, amikor mindhárom napon legalább foltokban hó volt, mind a 25 településen. Ezek közül 5 karácsony (1933, 1956, 1963, 1970, 1996) esetében végig összefüggő hótakaró borította az országot.

17.20 - Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig

Többnyire felhős lesz az ég, inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzónából nagyrészt havazás várható. A havas esőbe, esőbe váltás határa csak lassan tolódik kelet, északkelet felé, sőt időszakosan vissza is hullámozhat. Átmeneti vizes, tapadó hóréteg többfelé kialakulhat, ami a hegyekben vastag is lehet. Éjjel csökken a csapadék intenzitása és kiterjedése, és síkvidéken már egyre inkább eső várható, legtovább a hegyekben és északkeleten tarthat ki a havazás.

Vasárnap délután már csak az ország északi, északkeleti felén lehet egyre kevesebb helyen eső, a hegyekben még esetleg hó. A nyugatias szél gyakran lesz erős, olykor viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között várható, gyenge fagy nagyobb eséllyel északkeleten lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 2 és 12 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb.

17.00 - Lelassította a forgalmat a hóesés Győrben - videós cikk >>

14.55 - A Móricz rakpartra sem lehet behajtani Győrben este 8 óra után >>

14.50 -  Este 7 óra után már nem tud a Petőfi híd alatt parkolni Győrben >>

14.30 - Baleset az M1-esen Nagyszentjánosnál

Autós ment a szalagkorlátnak >>

12.50 - Két autó ütközött Győrújfaluban

11.05 - Tréler ütközött személyautóval Rajkánál >>

10.30 - Sokan tartanak az M1-es autópályáról az M5-ös autópályára. Ez okból kifolyólag lelassult az előrejutás az M0-s autóút és M5-ös autópálya csomópontja előtt.

A nyugatról keletre tartó erős tranzitforgalom miatt az M1-es autópálya teljes hosszán, Hegyeshalom és Budapest között, telített sávokra és szakaszos torlódásokra készüljenek az arra közeledők! A menetidő többlet kb. 1 óra. Alternatívaként az 1-es főutat érdemes választani, ugyanakkor ott is megnövekedett forgalommal kell számolni - közölte az útinform.

Baleset történt az 1-es főúton, Nagyszentjánosnál. Súlyos baleset történt a 81-es főúton, Kisbér és Bakonysárkány között. A 40-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat megállították. Aki teheti - nagy kitéréssel ugyan, de - Bakonyszombathely felé tud kerülni.

10.25 - Sopronban havazik

Hatalmas pelyhekben hull a hó Sopronban, becsempészve az igazi karácsonyi hangulatot a városba. 

10.05 - Járdatakarítási szabályok >>

9.45 - Nagyszentjánosnál két autó ütközött >>

 

9.40 - Frontális ütközés Harka és Sopron között >>

Pannonhalmán is havazott

9.30 - A Bakonyban, a Mecsekben és Bicske környékén havazik. Csornánál és Komárom-Esztergom vármegyében havas eső esik. Dabas és Eger környékén szállingózik a hó. A Dunántúl többi részén, valamint Lakitelek környékén esik vagy szemerkél az eső - közölte az útinform.

9.00 - Folyamatos a síkosságmentesítés Győrben >>

8.00 - Baleset Répcelaknál - Árokba hajtott egy autós

Árokba hajtott egy autó Répcelak külterületén, a 8615-ös úton. Négyen utaztak a kocsiban, mindenki kiszállt. A répcelaki önkormányzati tűzoltók vonultak ki a műszaki mentéshez, rögzítették a járművet.

7.55 - A nyugatról keletre tartó erős tranzitforgalom miatt az M1-es autópálya teljes hosszán, Hegyeshalom határátkelő és Budapest között, telített sávokra, lassabb haladásra, torlódásokra készüljenek! A menetidő többlet kb. 1 óra - közölte az útinform.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében valamint Bicske és Kápolnásnyék környékén havazik, havas eső esik Fejér vármegye jelentős részén, a Balaton déli partján, valamint Paks és Pécs környékén, a Duna-Tisza köze déli részén továbbá Vác és Tárnok térségében. A Dunántúl többi részén eső esik, a Dunától keletre egyelőre csapadékmentes az idő.

Az M7-es autópálya valamint az M44-es autóút burkolata vizes, a gyorsforgalmi utak a Dunántúl többi részén valamint az M3-as autópálya Pest és Heves vármegyei szakasza sónedves, az M30-as autópálya nedves. A fő- és mellékutak a Dunántúl havazással érintett területein jellemzően latyakosak, hókásásak. Az ország déli volán vizesek, nedves az utak, a délnyugati területeken, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek.

Mosonmagyaróvár és Tatabánya térségében az erős havazás miatt csökken a látótávolság, 100 és 300 méter közé. Minden máshol kielégítőek a látási viszonyok.

Kardos térségében erősebb széllökések (40-59 km/h) tapasztalhatóak, de Tatabánya és Kápolnásnyék környékén, valamint a Duna vonalától keletre többfelé, Monor és Cegléd térségében, a Jászságban, Maros-Körös közé eső területen, a román határ mentén továbbá az északkeleti országrészben közepes (30-39 km/h) erejű a szél.

6.25 - Az Észak-, és a Közép-Dunántúli területeken, valamint Pest vármegye nagy részén és az Alföld déli tájain havazik, szállingózik a hó vagy havas eső esik. A Dél-Dunántúlon jellemzően esik az eső.

A Gyorsforgalmi úthálózaton a csapadékos területeken vizes, sónedves az utak felülete, de

az intenzív havazás nyomán az M85-ösön  jellemzően hókásás az útfelület.

- írta szombat reggeli közleményéean az útinform.

Baleset Újkérnél >>

A fő-, és a mellékút hálózaton a Észak-, és a Közép-Dunántúli területeken jellemzően latyakos, hókásás az útfelület, de Sopron, Vasvár és Pápa térségében vannak havas útszakaszok is.

Ugyancsak havasak, latyakosak az utak az ország délkeleti csücskében Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba és Makó térségében is. Máshol inkább vizes, nedves sónedves az utak burkolata. Az ország északkeleti felében a csapadéktól mentes területeken Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén szárazak az utak.

A látási viszonyok mindenütt jók.

A Dél-Dunántúli területeken, valamint a Tisza vonalán és az attól keletre fekvő tájakon közepes erejű nyugati szél fúj.  Erős széllökéseket mértek Heves és Debrecen térségében. Máshol gyenge a légmozgás vagy szélcsend van.

A hőmérséklet -3 és +4 fok között változik.

SZÉL

Az északnyugati szelet a déli órákig több helyen kísérhetik időnkénti viharos széllökések (60-85 km/h-t, kevés helyen >85 km/h-t), majd késő délután az Észak-Dunántúlon néhány helyen újra előfordulhatnak hasonló erősségű lökések.

NAGY CSAPADÉK

Ma az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő napi csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti a 20 mm-t, elsősorban Győr-Moson-Sopron térségében a 30 mm-t is meghaladhatja.

ZIVATAR

Kis eséllyel néhány helyen előfordulhat dörgés, villámlás.

HAVAZÁS

A Dunántúl nyugati, déli megyéit leszámítva több helyen is kifehéredhet a táj. Síkvidéken jellemzően lepel-3 cm, kisebb körzetekben (nagyobb eséllyel Dunántúl északkeleti részein és a főváros tágabb térségében) akár 5 cm-t meghaladó vastagságú lehet frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár 15 cm-t is. Napközben délnyugat felől (bizonytalan gyorsasággal) enyhülés valószínű, emiatt a hó fokozatosan olvadásnak indul, a havazás lassan korlátozódik északkelet felé.

Torlódás az M1-esen

A nyugatról keletre tartó erős tranzitforgalom miatt az M1-es autópálya teljes hosszán, Hegyeshalom határátkelő és Budapest között, telített sávokra, lassabb haladásra, torlódásokra, az átlagosnál hosszabb menetidőre kell készülni.

Az ünnepi kamiontilalom december 23-án, szombaton 22 órától, december 26-án, kedden 22 óráig lesz érvényben. Valamint szilveszterkor december 30-án 22 órától, január 01-jén 22 óráig tart majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában