Késések a lezárás miatt

2023.11.22. 14:02

Vita a somfalvi határátkelőn: 11,5 eurót követel az ügyvédi iroda

A schattendorfi határátkelőhely lezárása miatt polgári peres eljárás indult szerdán a Kismartoni Tartományi Bíróságon. Egy német-magyar ügyvédi iroda keresetet nyújtott be a somfalvi önkormányzat ellen, mert a határátkelőnél süllyedő oszlopos beléptető rendszert alakítottak ki és sétálózónát létesítettek. A vitatott összeg: 11,50 euró és a kamatok.

Kisalföld.hu

A somfalvi önkormányzat korlátozó intézkedése miatt a gépjárművek számára átjárhatatlan a határ. Fotó: Szalay Károly

Az NZP Nagy Legal iroda 11,50 eurót plusz kamatokat követel az önkormányzattól, mert az ügyvédi iroda képviselői nem tudtak a schattendorfi határátkelőn keresztül közvetlenül a magyarországi Ágfalvára utazni az ügyfelekhez. A német-magyar ügyvédi iroda szerint a Sopronon keresztül történő elterelés okozta ezeket a többletköltségeket - írta a volksgruppen.orf.at.

A határátkelőt hónapokkal ezelőtt lezárták, és egy gyalogos zónát alakítottak ki. Aki át akar hajtani a gyalogos zónán és így át akarja lépni a határt, annak külön engedélyre van szüksége. A süllyeszthető pollerek azonban még mindig nem működnek, így Schattendorfban jelenleg nem lehet autóval átkelni a határon.

A német-magyar ügyvédi iroda számára ez az európai uniós jog megsértését jelenti, ezért fordult az Európai Bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz.

Thomas Hoffmann (SPÖ) Schattendorf polgármestere és ügyvédje, Johannes Zink számára egyértelmű, hogy az önkormányzat eljárása jogszerű, ezért a kereset elutasítását kérték. 

Ettől függetlenül a pollerek december 1-jén működésbe lépnek – mondta a polgármester.

Maximilian Amminger, a schattendorfi hivatal vezetője szerint az út a tervezettnél hosszabb ideig tartó építkezés miatt volt járhatatlan. Ráadásul a vezérlőrendszer nem sokkal a befejezés előtt megsérült, és meg kellett javítani. A feliratokat már felszerelték, de azokat is többször megrongálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában