Elindult a fűtési szezon

2023.10.28. 08:00

Szaporodnak a lakástüzek – 203 kigyulladt épület közül csupán két otthonban volt füstérzékelő Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban az év első három negyedévében 203 lakástűz keletkezett és 2434 négyzetméter épület gyulladt ki.

Vámos Annamária

Illusztráció -

Forrás: MW Archív

Fotó: Kiss Annamarie

Januárban, még a fűtési szezon közepén történt meg az év eddigi legnagyobb tűzesete és egyben a leghosszabb be­­avatkozása a megyében: a győri Bajcsy-Zsilinszky utcában 32 tűzoltó 10 autóval vett részt az oltásban és az utó- munkálatokban, ami 14 órán át tartott. A lángokban két ember veszítette életét, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. 

Ismét elkezdődött a fűtési szezon, és az év hátralévő időszakában még fokozottabban kell figyelni, mert ilyenkor a leggyakoribbak a lakástüzek. Legtöbbször elektromossági hiba, nyílt láng használata, sütés-főzés, illetve a fűtési rendszer hibája volt a tűzesetek oka. Ezek jellemzően főként családi házakban fordulnak elő.

A családi házaknál jellemzően többféle tűzveszélyes tevékenységet végeznek, ilyen például a flexelés, a hegesztés vagy az avar­égetés. Amíg a társasházakban az előírt felülvizsgálatokat rendszeresen elvégzik, ezzel szemben a családi házakban a tulajdonos felelőssége a kéményellenőrzés vagy a villamos berendezések felülvizsgálata. 

A győri Szabolcska Mihály utcában történt ötödik emeleti lakástűzhöz harminc tűzoltó érkezett kilenc járművel. Fotó: Kisalföld-archív
Fotó: Csapó Balázs

Tavasszal egy nem megfelelően szigetelt kéményből kipattant szikra okozott tüzet Kapuváron. Pár perc alatt vált lakhatatlanná a család háza, leégett az egész tetőszerkezet. Az emeleten játszó gyerekek füstöt éreztek, ezért nyitottak ablakot. Becsapott a láng, ami pillanatok alatt terjedt végig az emeleten. Semmit nem tudtak kimenekíteni. 

– Mindenki jobban ellenőriztesse a kéményt, a fűtésrendszerét – tanácsolta Kolompár Anita károsult. – Az utcán állni a gyerekekkel, és látni, ahogy lángol az otthonunk, feldolgozhatatlan. 

A fűtési szezon előtt ajánlott a szilárd anyaggal történő fűtés esetén évente, a gázüzemű rendszernél kétévente szakemberrel ellenőriztetni a berendezést. A kéményseprők szolgáltatása ingyenes, bárki kihívhatja a szakembert. 

A tüzelőanyagot, begyújtáshoz használt papírt távolabb kell tenni a kályhától, a kipattanó szikrák miatt fém parázsfelfogót helyezzünk elé. 

A konyhatüzek is gyakoriak, így a készülő ételt sose hagyjuk felügyelet nélkül. Ha az olaj gyulladt meg a tűzhelyen, ne vízzel próbáljuk eloltani, hanem takarjuk le egy fedővel. Az elavult, korszerűtlen elektromos hálózat is veszélyes. Dohányzás esetén pedig meg kell győződni arról, hogy megfelelően eloltottuk-e a csikket. Mindenszentek idején, az adventi és a karácsonyi időszakban az égve felejtett gyertyák, felügyelet nélkül hagyott csillagszórók, esetenként a lámpafüzérek helytelen használata okozza a tüzek jelentős részét. 

Tanulságos, hogy az idén kigyulladt 203 lakóépület közül csupán két otthonban volt füstérzékelő, közölte a katasztrófavédelem, pedig ezek már a kezdeti tüzet is megbízhatóan jelzik, amikor még van idő eloltani a lángokat vagy biztonságban kimenekülni. 

– A készülékek beszerzését mindenkinek javasoljuk, aki nyílt égésterű fűtőberendezést használ. Hasznos lehet otthonra egy tűzoltó készüléket is beszerezni, mert a kisebb lángok könnyen megfékezhetők vele. Ha úgy ítélik meg, hogy képesek az oltásra, haladéktalanul kezdjék meg, azonban ha úgy látják, nem képesek eloltani a tüzet, akkor mielőbb hagyják el az ingatlant, mert a belélegzett füst nagy veszélyt jelent, és hívják a 112-es segélyhívó számot – tanácsolja a katasztrófavédelem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában