kisalfold.hu videó

2023.10.26. 18:51

NATO-országok közül elsőként Magyarországon vannak AMRAAM rakéták - A győri ezred vehette birtokba +Fotók, videó

Újabb mérföldkőhöz ért a Magyar Honvédség, csütörtökön átadták a győri laktanyában a legújabb NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszerét, amelyet először a győri ezred vehet birtokba.

Simon Roberta

Világszínvonalú légvédelem kialakítása a cél hazánkban, melynek első eleme Győrbe érkezett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter a győri ezreddel tekintette meg a kiváló amerikai gyártmányú AMRAAM rakétákkal működő új fegyverrendszert, melyeket a Gripen harci repülőgépek is használnak.

Fotó: Csapó Balázs

- A magyar emberek biztonsága a mai naptól sokkal jobban védhető és garantálható. Olyan vadonatúj és legmodernebb technológiát képviselő légvédelmi rakétarendszer került a Magyar Honvédség birtokába, amely egy nagy kirakós új eleme - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere. - Nincs nemzeti szuverenitás, biztonság és honvédelem jól működő földi telepítésű légvédelem nélkül. Ezt láthatjuk és tapasztalhatjuk a szomszédunkban zajló ukrán-orosz háborúnál, és a Közel-Keleten izraeli-arab konfliktus esetében is - hangsúlyozta.

A legújabb fegyverrendszer nagy magaságú és közepes hatótávolságú oltalmat nyújt. Másik tizenkét országban már alkalmazzák, és a legnagyobb erőssége, hogy irányító állomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé.

Hozzátette a miniszter, hogy a NATO államokban rendkívül elterjedt és kiváló amerikai gyártmányú AMRAAM rakétákkal működik, melyeket a Gripen harci repülőgépek is használnak. A világ élvonalát képviseli a rendszer, amelyet a NATO-országok közül elsőként Magyarország tudhat magáénak.

A miniszter megemlítette azt is, hogy tavaly megkezdte működését az Airbustól beszerzett a Multifunkcionális Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ, a SAMOC. - Folyamatban van az izraeli LM 20-84-es multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása, amely a közismert izraeli Vaskupola rendszer "szemeit" képviseli - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. - 2024 nyaráig további négy NASAMS alegységet, valamint egy kisebb tartalék alegység technikai eszközeit szállítják le - jelentette be a honvédelmi miniszter. A rakétautánpótlás folyamatos lesz, valamint a rendszer kiegészítő és gyakorló eszközei is érkeznek majd.

- A jól működő honvédelmi rendszerhez azonban szükségünk van élvonalbeli fegyverzetre és felszerelésre, illetve kiválóan képzett, felkészített és hazájuk iránt elkötelezett katonákra. Nincsenek csodafegyverek – csak a fegyverüket jól használó, jól harcoló honvédek. A fejlesztés végrehajtását a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredre bíztuk, akik eddig is kiválóan végezték feladatukat. Nemzetközi összehasonlításban is magas szakmai színvonalon és elkötelezettséggel szolgálják hazánkat - dicsérte a győri ezredet Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A fegyverrendszert gyártó norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke, Kyrre Lohne beszédében elhangzott, hogy 2020 novemberben írták alá  a NASAMS fegyverrendszeréről szóló szerződést, így az azóta eltelt három év rekord időnek számít a megszokott 5-10 évhez képest. A beszerzésben a magyar és a norvég kormány mellett az amerikai kormány is részt vett a Raytheon céggel együttműködve. - Önök az osztályelsők, hiszen a legújabb és legmodernebb fegyverrendszerrel rendelkeznek, amely oltalmazza az eget. Így a szövetség egyik legképzettebb légvédelmi képességét nyújtja, és még legalább 20-30 éven át üzemelteti - emelte ki Kyrre Lohne alelnök.

- Azután, hogy hazánkban sok évig leépült a haderő, most régi erejét visszaépítjük és a NASAMS a Magyar Honvédség egyik új és meghatározó jelentőségű ékköve lesz. Magyarország fél évszázad után a 21. század színvonalához méltó fegyvereket és eszközöket adhat hadereje kezébe. Az 1976 óta szolgálatban álló, és most leváltandó szovjet (KUB) rendszerhez képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és a légvédelem harci lehetősége. Magyarország erősebb lett - zárta gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

2022 szeptembere és 2023 áprilisa között a gyártó telephelyén felkészítő szaktanfolyamokat tartottak az egyes NASAMS harceszközök kezelésére és üzemeltetésére. A magyar katonák kivétel nélkül kiválóan vizsgáztak, és kivívták oktatóik elismerését. Néhány hete az első két NASAMS tűzalegység állománya háromhetes összevont gyakorlati felkészítésen vett részt, de folytatják a szakkiképzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában