Óvár, Óvár, rongyos Óvár

2023.10.13. 07:10

Legendás gazdászhagyományokról esett szó a mosonmagyaróvári nyugdíjas egyetemen - fotók

Óvár, Óvár, rongyos Óvár címmel a gazdászhagyományokról tartott előadást dr. Kalmár Sándor egyetemi docens a Nyugdíjas Egyetemen.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári települési értéktárba 2017 decemberében kerültek be a gazdász hagyományok, melyek a megyerikumok sorát 2021 óta bővítik. Fotók: Kerekes István

A Nyugdíjas Egyetemen hónapról hónapra izgalmas és érdekes előadások várják a hallgatókat, akiket rendszerint játékra is invitálnak. Az októberi alkalom elején elsőként az előző előadáshoz kapcsolódó online játék helyes megfejtői között sorsoltak ki nyereményeket. Ezúttal 89 válasz érkezett, amiből 79 helyes volt.

Az októberi előadáson dr. Kalmár Sándor, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar egyetemi docense a gazdag gazdász hagyományokba avatta be az érdeklődőket. Az előadó több mint egy évtizede foglalkozik a gazdász múlt emlékeinek megőrzésével és fenntartásával. Az Akadémia alapításának kétszáz éves évfordulóján az intézménytörténeti kiállítás megvalósításában vezető szerepet vállalt. 2015 óta a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alelnöki posztját is betölti, ahol a helyi értékek és kiemelten a karhoz kötődő vár és környéke műemlékének és tárgyi emlékeinek megőrzésén munkálkodik tagtársaival együtt.

A mosonmagyaróvári települési értéktárba 2017 decemberében kerültek be a gazdász hagyományok, melyek a megyerikumok sorát 2021 óta bővítik. A gazdászöltöny és -jelvény, gyűrű, balektárbor, valétálás, gazdász bajnokság, az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes, az Óvári Gazdászok Szövetsége és a gazdászbál, néhány azok közül, amiket büszkén emlegetnek az itt végzett hallgatók.

Az előadáshoz kapcsolódó kérdések a www.mosonmagyarovar.hu honlapon a Civil élet felületen érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában