Vélemény

2023.10.03. 12:40

Álláspont - Mindenek ideje

"Szívügye mindenkinek csak egy-kettő lehet."

Bella Violetta

Október a látás hónapja, az idősek hónapja, a mentális egészség hónapja, a rózsafüzér hónapja, a reformáció hónapja, a Szűzanya hónapja. Meg a mellrák elleni küzdelemé, a vegetáriánusoké, a kiberbiztonságé, és még ki tudja, mennyi minden egyéb kezdeményezés, csoport és cél mondja még a magáénak az ősz közepét. Tél előtt még próbálunk amit lehet bezsúfolni, amíg még járhatóak az utak, amíg még jólesik kimenni.

Jó sok mindent ráaggattunk, pedig nem is karácsonyfa. Ez a sok kampány és figyelemfelhívás jól mutatja, mennyi fontos dolog van, ami a figyelmünket érdemelné. Na de ki az, aki akár csak a felsoroltaknak talál helyet az életében? Hogy férnek ebbe bele azok az egyszerű hétköznapi dolgok, mint hogy a hulló levelet összesöpörjük az udvaron? Élvezni az utolsó melegebb napsugarakat? Rácsodálkozni a gesztenye viaszkos gyönyörű barnájára?

Ha már a természet kicsit lelassul, felkészül a téli pihenésre, eltárol, konzervál a nyári javakból, érdemes ezt a mintát nekünk is követni, mert a kevesebb sokszor több. Gyökössy Endre református lelkész, pszichológus írta a Boldogmondások margójára című rövid bibliai parafrázisában a következőket: „Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé... Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben.”

Fontos, hogy legyen kampány, legyen figyelemfelhívás, de igazándi szívügye mindenkinek csak egy-kettő lehet. Csak azért, hogy ne essen a népszerűségünk, nem kell mindenbe belekapni, akkor sem, ha egyetértünk vele egyébként. Az életünk ezen a Földön véges és korlátos, érdemes nem elforgácsolni másoknak fontos témák és célok mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában