Kávé a polgármesterrel

2023.09.25. 14:37

Vállalkozói reggeli Tatán - Fókuszban a hulladékgazdálkodás

Reggeli kávé a polgármesterrel címmel szervezett újabb programsorozatot Tata önkormányzata. A rendezvénysorozat célja, hogy kötetlen formában, havi rendszerességgel a cégeket, vállalkozásokat érintő, érdeklő aktuális témákat beszéljenek meg, s lehetőséget nyújtsanak azok mélyebb megismerésére.

Kiss T. József

Michl József polgármester a megváltozott hulladékgazdálkodási rendszerekről tartott kötetlen beszélgetést. Fotó: Kiss T. József

Tata önkormányzatának 2019 és 2021 között már sikerült egy hasonló projekt során 11 részből álló programsorozatot sikeresen megszervezni „Üzleti reggeli” elnevezéssel. Folytatásként idén tavasszal elindult egy hasonló találkozósorozat, melynek célja, hogy kötetlenebb formában, havi rendszerességgel nyújtson lehetőséget a helyi vállalkozások számára a mindennapjaikat érintő, aktuá­lis témák mélyebb meg­ismerésére. 

Szeptember 20-án a Veranda bisztróban folytatódott a „Reggeli kávé a polgármesterrel” elnevezésű sorozat, mely a helyi gazdaságfejlesztési partnerség programjának keretében ezúttal a szinte mindenkit érintő hulladékgazdálkodási törvény változásainak és a kiterjesztett gyártói felelősség új rendszerének témájával foglalkozott. A jelenlévőket, a vállalat- és cégvezetőket Michl József, Tata polgármestere köszöntötte. Mint azt elmondta, ezúttal arra tesznek kísérletet, hogy jobban megismerjék az új és megváltozott hulladékgazdálkodási rendszerünket. A téma a szakértők szerint a vállalkozások közel 90–95 százalékát érinti, és nagy kihívást jelent a gyártó és importőr cégeknek is. 2023. július 1-jétől életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere, amely szabályozást minden érintettnek kötelező betartani. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet értelmében júliustól a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Az új szabályozás az Európai Unió zöldátállást és körforgásos gazdaság megteremtését célzó intézkedéscsomagjának része. Az EPR-rendszer ennek megfelelően a körforgásos gazdaság célkitűzéseiben szerepet játszó termékeket érinti, így többek között csomagolásokat, egyszer használatos műanyag termékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat, zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint fabútorokat. 

A tatai eseményen a témáról Baricza Miklós ügyféltámogatás-vezető (Mohu zrt.), Gíber Erzsébet vezérigazgató (NHSZ Tatabánya Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt.) és Uhrin Tamás ügyvezető (NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) tartott előadást az érdeklődőknek. A találkozó végén közvetlen konzultációkra volt lehetőség. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában