Újraszentelés

2023.09.13. 15:43

A főtemplom ünnepe - Befejeződött a Nagyboldogasszony-székesegyház 4 milliárdos felújítása Győrben - fotók

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház több évig tartó felújítás során kívül és belül is megújult. Dr. Veres András megyéspüspök szerdán szentelte fel újra a bazilikát, az Egyházmegye papsága, szerzetesei, és a hívek előtt.

Ollári Gergely

Legutóbb az 1970-es években volt átfogó, nagy felújítás a győri bazilikában, ami akkor tíz évig tartott. A mostani munkálatok tervezése 2015-ben kezdődött el, az állványok 2017-től álltak a templomban, amit rövid időre be is zártak a hívek előtt, az építőmesteri munkák és a Mária-hajó restaurálása miatt. A Nagyboldogasszony-székesegyház tornyába tavaly szeptemberben hat új harangot is beemeltek. Az újraszentelés napjának azért választották szeptember 13-át, mert korábban is ez volt a bazilika felszentelésének időpontja. Az eseményen részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Káptalandombon magasodó épület a mindenkori győri püspök főtemploma, az Egyházmegye lelki központja. Az épület a város történelmének lenyomata is, magán viseli a különböző korok stílusjegyeit. A különböző korok háborúi, valamint a földrengések okozta károk után többször romjaiból kellett újjáépíteni vagy renoválni. Zsúfolásig megtelt szerdán délelőtt a Székesegyház, aminek felújítása több mint 4 milliárd forintból valósult meg, többségében állami forrásból. Megújult a főtemplom homlokzata, korszerűsítették a tornyot, amelybe új harangok is kerültek. Restaurálták a mennyezeti freskót és a barokk falfestményeket, felújították a székesegyház fő- és mellékoltárait, valamint a karzatot is.

Az ünnepi szentmise előtt az Egyházmegye főépítésze, a munkálatok befejezését jelképezve átadta a Székesegyház kulcsát a győri megyéspüspöknek, aki hálaadó imádság után Böcskei Győzőre, a templom plébánosára, őrzőjére bízta a bazilika további gondozását. Ő nyitotta ki a templom nagykapuját, amin aztán bevonulhattak a liturgiát vezetők, és az egyházmegye papsága.

Dr. Veres András győri megyéspüspök szentbeszédében hangsúlyozta: nekünk keresztényeknek a legfontosabb közös imádság a szentmise, a legfontosabb hely pedig a templom, ahol összegyűlhetünk az eucharisztia megünneplésére.

– A székesegyházaknak meghatározó szerepük van az egyház életében, ugyanakkor minden székesegyház az adott vidék önkifejezése is, jelzésértékű, hogy milyen módon becsülik meg a templomot. Mi, győriek büszkék vagyunk a templomunkra. Arra is azok lehetünk, hogy itt tisztelhetjük a vérrel könnyező Szűzanya kegyképét, Apor Vilmos püspök sírját, és lovagkirályunk, Szent László hermáját. Szent ez a hely, és bízunk benne, hogy sok nem hívő ember, betérve ide, megtalálja az Istennel való közös jövőt –fogalmazott a megyéspüspök.

A prédikáció után, a szentmise további részében felkenték szenteltvízzel a templom főoltárát, majd a jelenlévő püspök atyák a székesegyház falait tizenkét különböző helyszínen, kifejezve, hogy a földi templom tizenkét alapköve a tizenkét apostol. A felkenés után a megyéspüspök tömjént égetett az oltáron, ami Krisztus örök áldozatának jó illatát jelképezi. Ezt követően a templom gyertyáinak meggyújtása következett.

A szentmise végén közös imádságot tartottak a Héderváry-kápolnában. A Székesegyház újraszentelésének estéjén ünnepi hangversenyt is rendeznek a bazilikában, a Győri Egyetemi Zenekar és Egyetemi Kórus közreműködésével.

A Székesegyház története - A Győri Egyházmegye, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ és a Szent László Látogatóközpont szervezésében nemrég „Mozaikok a győri Székesegyház történetéről” címmel nyílt időszaki kiállítás a Triangulum Galériában. A tárlat október 1-ig látogatható, minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában