Minimálbért kapott

2023.08.26. 07:48

Menesztették Tomi Rockyt az állásából - "Tiszta a lelkiismeretem" - mondja a győri paraúszó

Nagy port vert fel Győrben, hogy a láb nélküli paraúszót, Patkás Tamást menesztette állásából a GYAC elnöke, Borkai Zsolt. A hétvégén Koppenhágában versenyző parasportolót az elbocsátásáról kérdeztük.

Szeghalmi Balázs

Tomi Rocky edzés előtt. A kiváló, országosan elismert győri parasportoló évek óta képviseli a mozgáskorlátozottak ügyét. Fotó: Kisalföld-archívum

Fotó: Csapó Balázs

„Az ember sokkal jobban szereti, ha az úszásairól vagy a mozgáskorlátozottakért tett erőfeszítéseiről esik szó a sajtóban. Valóban elküldtek a GYAC-tól, ezen nincs mit szépíteni” – kezdte Patkás Tamás.

Heti rendszerességgel tartott előadásokat

„Nem szeretnék hosszasan foglalkozni az üggyel, de bizonyos dolgokat érdemes tisztába tenni. Nem érzem, hogy érdemtelenül kaptam volna havi fizetést a sportegyesülettől. Ez a kezdetektől fogva mostanáig minimálbér volt. Heti rendszerességgel tartottam érzékenyítő előadásokat a mozgáskorlátozottak életéről, nehézségeiről győri iskolákban.

Nem számoltam, hány helyen jártam, de jó eséllyel alig akad olyan oktatási intézmény, ahol ne fordultam volna meg. Szerintem hasonló előadásokra, beszélgetésekre a diákokkal szükség van. Sokkal több elfogadással kellene ugyanis élnünk a mindennapokban” – hallottuk a győri sportembertől, akit tavaly a Nemzetközi Nyílt Vízi Úszó Szövetség a világ tíz legjobb paraúszója közé választott, miután sikeresen „menekült el” úszva az Alcatrazból San Francisco partjáig.

„A becsületemért kiállok”

„A Győri Úszó SE-től nem kaptam soha anyagi támogatást – ellenben fizetem az egyesületi tagsági díjat –, a városházától igen. Hangsúlyozom ugyanakkor, számos szponzorral sikerült egyéni szerződést kötnöm, amelyek rendszeresen támogatják a szereplésemet a különböző úszófesztiválokon” – mondta Patkás Tamás.

Hozzátette: „Azért nem fogadtam el a munkaszerződésem megszüntetését közös megegyezéssel – pedig így kaptam volna még kéthavi minimálbért –, mert ezzel aláírtam volna, hogy nem csináltam semmit. A becsületemért kiállok. Tisztességesen végeztem el az érzékenyítő munkát, amivel korábban megbíztak.

Ha ezt valaki nem tartja sokra, szíve joga, de nem igaz, hogy ne dolgoztam volna a mozgáskorlátozottak ügyéért. Arról nem beszélve, ha az új fejlesztéseknél nem figyeltek kellően a sorstársaimra, ezt mindig szóvá tettem” – zárta szavait Patkás Tamás, aki hétvégén a legjelentősebb skandináv úszófesztiválon vesz részt Koppenhágában. A Balti-tengerben tartott úszás fő nehézségét az adja, hogy a víz hőmérséklete 15–16 fok körüli.

Borkai szerint rendrakás zajlik

Borkai Zsolt a közösségi oldalán az eset kapcsán megjegyezte, hogy „semmi más nem zajlik a Győri Atlétikai Clubban, mint rendrakás”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában