A győri vasember amerikai akciófilmben

2023.01.18. 06:17

Nemzetközi elismerés – Tomi Rocky a világ legjobb paraúszói közé került az alcatrazi szökéssel

A Nemzetközi Nyílt Vízi Úszó Szövetség (WOWSA) 2022-ben a világ tíz legjobb paraúszója közé választotta a győri Patkás Tomit.

Szeghalmi Balázs

Tomi Rocky San Francisco partjainál miután sikerült úszva megszökni az Alcatrazról, a hírhedt egykori börtönszigetről.

  • A láb nélküli sportember több világhírű úszó között egyedüli magyarként szerepel a listán, amelyen az épek mezőnyében az olasz olimpiai bajnok, Gregorio Paltrinieri neve is olvasható.
  • A győri vasember arról is beszélt lapunknak, hogy egy amerikai akciófilm forgatásán rövid, ám érdekes szerepet kapott nemrég.
Tomi Rocky kilenc éve úszta át először a Balatont; az elmúlt közel egy évtized alatt hazánk egyik legismertebb parasportolójává vált.
Fotós: Csapó Balázs

47 perces úszás Kaliforniában

– Összességében remek évem volt tavaly, a hír a hab volt a tortán – mondta el lapunknak Tomi Rocky. – Megtisztelő, hogy ilyen komoly társaságba kerültem. Az épek között mindenki tekintélyes távokat úszik. A paraúszók között pedig ott van a top 10-ben az a Mark Ormrod is, aki 2007-ben brit katonaként mindkét lábát és egyik kezét is elveszítette Afganisztánban. Nálam az aduász pályafutásom eddigi legnagyobb dobása, a menekülés az Alcatrazról volt. A WOWSA indoklásában kiemelte, hogy 47 perc alatt úsztam át a San Franciscó-i öblöt.

A Csendes-óceán 13–14 fokos vizében ez az ép úszók között is remek eredménynek számítana. Igaz, a képhez hozzátartozik, hogy kiváló áramlatot fogtunk ki úszótársammal, Mányoki Attilával a szökés során – mondta Tomi. 2022 legjobb nyílt vízi úszóira február 3-ig lehet voksolni a WOWSA oldalán. A döntésben a szavazatoknak 25 százalékos „nyomatékuk” lesz; a végső szót minden kategóriában a zsűri mondja ki.

Hiányérzet

– A nemzetközi elismerésnek azért is örülök, mert úgy érzem, itthon nem igazán értékeli teljesítményemet a Magyar Paralimpiai Bizottság. Ebben szerepe van annak is, hogy ötkarikás játékokon nincs a programban a nyílt vízi úszás, vagyis helyezésekért, érmekért nem küzdhetek.

Pedig ha valaki itthon érdemben kiáll a mozgáskorlátozottak ügye, mindennapos problémái mellett, az pont én vagyok – jegyezte meg Tomi, aki több mint két éve a megyeszékhely parasportnagykövete. A mérleg azonban a pozitívumok felé billen a győri vasember életében; nemrég részt vett egy hollywoodi akciófilm magyarországi forgatásán is.

Patkás Tomi mentorával, a világszerte ismert hosszútávúszóval, Mányoki Attilával (balra) és győri edzőjével, Rajos Istvánnal (jobbra) a San Franciscó-i öbölben.

Rövid, ám érdekes szerep egy amerikai akciófilmben

– Meseszerű volt az egész, amikor hívtak a szerepre, elsőre a „Kész átverés” jutott az eszembe. Megtanultam azonban az életben, hogy nyitottnak kell lenni. Így kerültem abba a produkcióba, amelynek Aaron Eckhart a főszereplője. (Az amerikai színész olyan sztárok oldalán játszott már, mint Julia Roberts, Jack Nicholson, míg Nolan második Batman-filmjében, A sötét lovagban ő keltette életre a főgonoszt – a szerk.)

– A forgatókönyv szerint robbantás szakítja le mindkét végtagomat, s a film címében szerepel a vasútállomás. Ez kicsit sorsszerű: a való életben vonatbalesetben vesztettem el a lábaimat. A forgatás nagyszerű hangulatban zajlott, parókában szerepeltem, ami egyszer leesett a fejemről. Kénytelen voltam ekkor megállíttatni a kamerákat, ezt elsőre Aaron Eckhart nem is értette. Aztán amikor meglátta, hogy mi történt, ő is elnevette magát – búcsúzott lapunktól Tomi Rocky.

Parókában, festett szakállal az amerikai akciófilm magyarországi forgatásán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában