Előadássorozat

2023.07.31. 14:02

Népszerűek a nyári szabadegyetem előadásai Tatán - fotók

Szívügyünk Tata címmel a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) indított hat részből álló sorozatot a nyári szabadegyetem programja keretében. A város történetével, természeti és épített környezetével, egyediségeivel foglalkozó témák sokakat érdekelnek, igazolják ezt az előadások megtelt széksorai.

Kiss T. József

A legutóbbi előadáson Michl József polgármester (jobbról), Stegmayer Máté történész és Borsó Tibor, a Népfőiskolai Társaság elnöke beszélt.

Fotó: Kiss T. József

A meghirdetett témák között elsőként a csillagászat szerepelt. Az érdekes előadáson megtudhattuk, hogy hamarosan látogatható lesz a felújítás alatt lévő, Posztóczky Károlyról elnevezett csillagda. Az előadáson a hallgatóság első kézből ismerkedhetett meg az Esterházy-kastély rehabilitációjával és annak vezető tervezőjével, Szentkuti Viktorral. Kövesdi Mónika művészettörténész, kurátor előadása révén az Esterházy-kastély kiállításait ismerhették meg az érdeklődők.

A teli széksorok is jelzik a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság sorozatának sikerességét. Fotó: Kiss T. József

Lakos Zsuzsanna városfejlesztési irodavezető Tata és környéke kerékpárút-hálózatát mutatta be. Dr. Cseh Georgina, a Városkapu Zrt. vezérigazgatója és Berczelly Attila, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület elnöke a Kőfaragó-ház nemrég befejeződött felújításáról, a településfejlesztésben vállalt szerepéről beszéltek. A szabadegyetemi sorozat legutóbbi előadását Michl József polgármester tartotta. Beszélt a Malomkert és az Angolkert egyik legrégebbi malmának, a Jenő-malomnak a felújítási folyamatáról, a pályázati lehetőségekről, nehézségekről, az elapadt, majd napjainkban visszatérő forrásvizekről. A polgármester felvázolta, hogy az ötlettől a megvalósulásig mennyi mindennek kellett történni ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, az egykori Kristály strand helyén, a felújított Jenő-malom és környéke Malomkert legyen.

A tatai malmok történetéről Stegmayer Máté, a tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársa, történésze tartott áttekintő előadást. Mint mondta, a tatai malmok a XIX. század közepén élték fénykorukat. Tatán és közvetlen közelében 21 malom működött. Borsó Tibor, a MZNT elnöke elmondta: úgy döntöttek, változtatnak, visszatérnek a hagyományokhoz. Sokakat érdeklő különleges előadásokat szerveztek, különleges előadókkal szabadegyetem formájában. Augusztusban egy kis pihenőt terveznek, hogy aztán ősszel kezdődjön az újabb népfőiskolás tanév. Tervezik és szervezik a helyi és megyei értékekről szóló előadásokat.

A legutóbbi előadáson Michl József polgármester (jobbról), Stegmayer Máté történész és Borsó Tibor, a Népfőiskolai Társaság elnöke beszélt.
Fotó: Kiss T. József

A tatai nyári szabadegyetem következő, egyben utolsó előadása augusztus elsején, kedden 17 órakor kezdődik Tatán, a polgármesteri hivatalban. A Tata szíve című program előadója dr. Horváth József jegyző lesz. A programok ingyenesek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában