Lehetőség a Honvédségnél

2023.07.29. 17:12

Nem vettek fel az egyetemre? - Irány a sereg a többletpontokért, kiképzés Győrben is indul ősztől

Egyedülálló lehetőséget kínál a Magyar Honvédség azoknak a fiataloknak, akiknek a ponthatárok kihirdetése nem hozta meg a várva várt eredményt - tájékoztatta lapunkat Orosz László Sándor őrnagy, a 16. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

Simon Roberta

A kiképzés szeptember 11-től Győrben is elindul a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredrénél.

Fotó: SZOVATHY KINGA

- Az idei esztendőben is van lehetőség csatlakozni az Önkéntes Katonai Szolgálat rendszeréhez (ismertebb nevén: ÖKSZ-programhoz), melynek teljesítését követően pluszpontokkal vághatnak neki a következő felvételinek a kiképzésben résztvevők- emelte ki Orosz László Sándor.

- A szeptemberben 11-én induló ÖKSZ-re mindazok jelentkezését várjuk, akik elmúltak 18 évesek, rendelkeznek magyar állampolgársággal, valamint próbára szeretnék tenni magukat fizikailag és szellemileg egyaránt. Ugyanakkor a civil életben is hasznos ismereteket szeretnének elsajátítani, az önkéntes katonai szolgálat teljesítéséért járó többletpontok megszerzése mellett - tette hozzá a győri toborzó iroda vezetője.

 

A felsőoktatási intézmények által meghatározható egyéb követelmények nem érintik az ÖKSZ teljesítésével megszerezhető többletpontokat. - Azok elismerése továbbra is kötelező az állami felsőoktatásban, így aki elvégzi a 6, illetve 12 hónapos kiképzést, biztosan megkapja az őt megillető 16, 32 vagy 64 pontot - tudtuk meg az őrnagytól.

A Honvédelmi Minisztérium által kiadott közlemény alapján az ÖKSZ program első része egy 2 hónapos alapkiképzésből áll, mely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. - Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz. Így akár harckocsizó, ejtőernyős vagy búvár kiképzést is választhat - emelte ki Orosz László Sándor.

 

Az alapképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni.

- Az Önkéntes Katonai Szolgálat – mint a neve is mutatja – önkéntes, így bármikor megszüntethető, illetve tartalékos, vagy szerződéses katonai szolgálati jogviszonnyá módosítható -tette hozzá az irodavezető. 

Az ÖKSZ programra augusztus 31-ig lehet jelentkezni a vármegyeileg illetékes toborzóirodákban, illetve a www.iranyasereg.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában