Kitüntetések

2023.06.27. 15:49

Elismeréseket adtak át a Szent László-napi díszközgyűlésen a győri városházán - Fotók

A képviselőtestület előtt ünnepi beszédet mondott és elismeréseket adott át Dézsi Csaba András polgármester a városháza dísztermében, majd megkoszorúzták Szent László király szobrát a Káptalandombon.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor

 

Dézsi Csaba András polgármester köszöntőjében elmondta: "Az ünnepi alkalom lehetőséget ad arra, hogy történelmi távlatokhoz viszonyítva nézzük át életünket, fogalmazzuk át céljainkat és vegyük sorra értékeinket, teremtett rendünket és a jövő feladatait. "

831 éve, ezen a napon avatták szentté László királyt, azt az Árpádházi uralkodót, aki Győr életében különös jelentőségű. A Szent Korona és a Szent Jobb után hazánk harmadik legfőbb nemzeti jelképét, a Szent László hermáját őrizzük Győrben, több mint 400 éve.

– A jeles alkalmak, mint a mai is, lehetőséget adnak arra, hogy megerősítsük közösségeinket, megünnepeljük a kitartást, a bátorságot, az önzetlen szolgálatot, melyet Szent László királyunk példaként mutatott a győriek számára. A dicső múlt erőt ad a jelenhez és hitet a jövőhöz. Erős és virágzó közösséget építhetünk, ha az egymás iránti tisztelet és a közös célok állnak életünk középpontjában - fogalmazott a polgármester. – A jó cselekedetekre és jó vezetőkre ma különösen nagy szüksége van nemzetünknek, ezért is tekintünk hálával az eszményi elődre, Szent Lászlóra, aki méltán kapta a lovagkirály nevet. A lovagi erények nem mesebeli kellékek, hanem olyan történelmi és emberi pillérek, melyre mindannyian támaszkodhatunk. Nem a hatalom tesz naggyá egy vezetőt, hanem az alázata, bátorsága, igazságossága és embersége – állapította meg Dézsi Csaba András.

A Szent László ünnepség egy hagyományos, kiemelkedő pillanata, amikor olyan győri polgárokat is a példaképek sorába emelünk Szent László díjjal, akik a város hírnevét, és fejlődését szolgálják tetteikkel – fogalmazott a polgármester, majd átadta az idei elismeréseket.

A város közgyűlése Szent László-érmet adományozott 
Szabó Gyula Péter részére magas színvonalú szakmai munkája, valamint több évtizedes, a város örökségvédelmét és szakrális értékeinek megőrzését szolgáló tevékenységéért. Tóth Szilárd a lovaskultúrát népszerűsítő oktató és rendezvényszervező tevékenysége, valamint a lovas hagyományok ápolása terén végzett értékes munkája elismeréseként kapta a díjat. Vigh Zsolt több évtizedes, eredményes sportolói, edzői és tanári munkája, valamint a parasport területén végzett kiemelkedő tevékenysége miatt érdemelte ki a díjat. Wágner Tamás részére a lelkigondozás és a közösségépítés terén kifejtett több évtizedes, áldozatos és példaértékű egyházi szolgálata elismeréseként adták át a Szent László-díjat.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában