Bábozás és más csodák

2023.06.30. 13:49

Népszerűek a tematikus táborok Tatabányán

Alighogy vége a tanévnek, máris jelentkezik egy újabb szülői probléma: hol helyezzük el kisgyermekeinket biztonságosan? Szerencsére számos lehetőség közül lehet választani, hogy a nyári vakáció ideje alatt is hasznosan töltsék a gyerekek a szabadidejüket.

Kiss T. József

A szülőknek is nagy dilemma, hova „tegyék” , hol helyezzék el biztonságos körülmények közé csemetéiket. A szülők dolgoznak, a kisebb gyerekeket sem lehet mindig „kölcsönadni” a nagyszülőnek. Megoldás lehet a nyári napközis tábor, amelyekből Tatán és Tatabányán több is működik. 

A „Bábjátszás és más csodák” bábos tábor végén a gyerekek egy-egy saját maguk által írt történetet adnak elő.

A nyári napközik mellett előtérbe kerülnek a tematikus táborok, Tatabányán például A Vértes Agorája szervezésében több is megvalósult már idén nyáron, mint például a sportágválasztó, a zenei RáHangoló tábor, újdonság a felsőgallai Széchenyi István Művelődési Házban működő „Bábjátszás és más csodák” bábos tábor. Az idejáró gyerekek nagy része a nemrégen megalakult Galla Színpad és Bábszínház szakkör tagjai. A különleges, kreativitást is igénylő tábort Herendi Judit, a művelődési ház és a bábszakkör vezetője szervezte és vezeti. A gyerekek itt ­játszva megtanulják a bábozás alapjait, bepillantást nyerve a bábjáték rejtelmeibe. A tábor végére a gyerekek csoportokra osztva, egy-egy saját maguk által írt történetet adnak elő, természetesen bábokkal. 

Évről évre fejtörést okoz a szülőknek, hogy a nyári szünidő alatt milyen programokkal kössék le a gyerekek szabadidejét. Erre kínál több lehetőséget is Tatabánya.

Tatabánya egyik nagy múltú nyári tábora, az ifjúsági sakktábor a 6–18 éves gyerekeket fogadja a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban. Sakkozni persze kötelező, de ez nem rettenti el a gyerekeket, hiszen azért vannak ott, mert imádják ezt a szellemi sportot, és jó a közösség is! 

A sakktáborban nemcsak az asztalok mellett játszottak a gyerekek, hanem a futósakkal is megismerkedhettek.

A sakktábor szakmai munkáját a házban működő Lángos Józsa Tatabánya Kertvárosi Sakk-kör Egyesület biztosítja, Mészáros Vilmossal az élen, aki a sakkegylet szakmai vezetője. A nap egy része sakkal telik, de emellett más sportjátékot is kipróbálhattak a gyerekek, mint például a biliárd, az asztalitenisz és a futósakk, amelyekből bajnokságokat szerveztek. A futósakk Mészáros Vilmos ötlete volt, mégpedig az, hogy a sakkórát és a sakkasztalt bizonyos távolságra helyezték el egymástól, s a távot futva tették meg a gyerekek, spórolva a játékidővel. A gyerekek néhány futósakkparti után kellemesen elfáradtak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában