kisalfold.hu podcast

2023.06.23. 07:01

A megörökölt magas színvonalat erősítené - Szabó András tűzoltó alezredes vezeti júniustól a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltséget

Tizenhét éve Mosonmagyaróváron kezdte meg munkáját tűzoltóként, s a hónap elejétől Szabó András alezredes vette át a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetését.

Mészely Réka

Egy összetartó „család” része lesz az, aki tűzoltónak áll – vallja Szabó András, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség új vezetője. Fotó: Kerekes István

Szabó András irányítja a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltséget június elsejétől. Az új vezetőt bemutatkozásra kértük és terveiről is kérdeztük.

17 éve szolgál Mosonmagyaróváron

– Középiskolás korom óta már a rendvédelem felé orientálódtam: a faipari technikumot Sopronban végeztem, majd a soproni rendészeti középiskolába mentem. EU-ba lépésünkkor a határőrség megszűnt, így ezt a vonalat elengedtem, és egy rövid civil életben való kitérő után ismét a rendvédelmet választottam. Barátaim által ismertem meg a tűzoltóságot és szerettem bele: 2006-ban jelentkeztem, felvételt is nyertem, és azóta hivatásos és Hegyeshalomban önkéntes tűzoltóként is tevékenykedem. Az elmúlt 17 évben Mosonmagyaróváron töltöttem a szolgálatomat, ami kedvező, hogy itt is lehetek kirendeltségvezető, így már a megszokott és jól kialakított munkamorállal és csapattal dolgozhatok együtt, ami könnyíti a feladatomat – kezdte beszélgetésünket Szabó András, aki úgy véli, tizenhét éve jó döntést hozott: mai napig is hasonlóképpen szereti ezt a szakmát, mely nagyon széles látókört igényel, sok területre szerteágazódik. Jelenlegi beosztásában még szélesebb látókör szükséges, egyre több a szakterület. Az alezredes eleinte tűzoltással és a műszaki mentéssel foglalkozott, utána a hatósági tevékenységekkel és szolgálatszervezéssel, mára már az iparbiztonsági és polgári védelmi szakterületekkel kiegészülve.

Hallgassa meg!

Balesetek naponta

– Egyre nagyobb kihívást jelent, hogy emelkedik a balesetek száma, zsúfoltak az autópályák és az autóutak, a határ közelsége miatt is jellemzőek a feltorlódások, a hamarosan bekövetkező kánikula is rontani fog ezen a helyzeten. Napi szinten megyünk balesetekhez. Továbbá arra készülünk, hogy a szabadtéri tüzek száma is emelkedni fog – húzta alá a kirendeltség-vezető.

Hosszútávú munkahely

Céljai között sorolta fel a megörökölt magas színvonal megtartását és erősítését, a jó munkafeltételek megteremtését, a szakmai versenyek terén is a kiváló szereplést.

– Ajánlom a fiataloknak is a rendvédelmet, azon belül a tűzoltóságot, mert egy nagyon szép szakma és egy biztos, hosszútávú munkahelyet jelent. A hivatásos állományhoz tartozás tervezhető jövőt és tanulási, fejlődési lehetőségeket rejt magában, ezen felül pedig egy összetartó „család” része lesz az, aki tűzoltónak áll – zárta gondolatait Szabó András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában