Középiskolák rangsora

2023.05.07. 08:42

Nyolc középiskola jutott idén a legjobb százba Győr-Moson-Sopronból

Az első tíz helyen - egy kivétellel - fővárosi oktatási intézmények sorakoznak a listán.

kisalfold.hu

A győri Révai Miklós Gimnázium a megye legjobbja.

Forrás: kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

Idén is összeállította a középiskolai rangsorát a HVG, mely az állami, az alapítványi és az egyházi intézményeket rangsorolta több tényező figyelembevételével. Összesíti a 10. évfolyamos kompetencia mérések eredményeit, melyek a szövegértést és a matematikát vizsgálják, de az érettségi jegyek iskolai átlaga, valamint az emelt szintű érettségik aránya, és a felsőoktatásba jutók átlagpontszáma is beszámít.

A megyei és egyben a vidéki iskolák közül  két győri is a legjobb 3 között szerepel. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumot a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium a 14., a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium 15. helyen követi. Utóbbi közel így végzett tavaly is, a Révai viszont pár helyet javított a tavalyi 19. helyéhez képest.

A 48. helyen találjuk a listán a Pannonhalmi Bencés Bencés Gimnázium és Szakkollégiumot, amit 55.-ként követ a Czucor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium. Ez utóbbi tavaly óta sokat javított helyezésén, akkor a 72.ként szerepelt. Az AUDI Hungara Általános Művelődési Központ viszont rontott: idén a 83. helyet foglalja el, a korábbi 50.-hez képest. Az Apor Iskolaközpont a 90. helyet csípte meg, noha 2022-ben még nem jutott be a legjobb százba. 

A százas listára felkerült Győr-Moson-Sopron vármegyei intézmények sorát két soproni középiskola zárja: 91.-ként a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium és a 98. Soproni Széchenyi István Gimnázium. Előbbi a 84. utóbbi a 80. helyéről csúszott hátrébb - derül ki a HVG 2023-as rangsorából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában