Frissített hír

2023.05.23. 08:47

Nézze videón a teljes győri közgyűlést - mutatjuk a döntéseket

A májusi közgyűlésen többek közt terítéken volt a Győri Rendőrkapitányság 2022. évi beszámolójának elfogadása is.

kisalfold.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

Élőkép kedden 10 órától

Az összes napirendi pontot ide kattintva nézhetik meg.

14.51 - Négy ember veheti át a rangos kitüntetést június végén

12.28 - A győri közgyűlés nemet mondott a háborúra

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kéréssel fordult a településvezetők és az önkormányzatok felé, hogy Magyarország békepárti politikájának megerősítéseként az Országgyűlés által hozott határozatot a közgyűlés vegye napirendjére és egyetértését döntésével fejezze ki.

A közgyűlés az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozatban foglaltakkal egyetértett és határozott nemet mondott a háborúra.

12.19 - Esélyegyenlőségi program Győrben

Javaslatot tettek a képviselők a város helyi esélyegyenlőségi programjára az elkövetkező öt évre. Megvalósításához humán erőforrás és anyagiak szükségesek - jelezte dr. Pergel Elza alpolgármester. A program szól a mélyszegénységben élő romákról, a gyermekekről, a nők helyzetéről, az idősekről, a fogyatékkal élőkről. A Mécs László utca 2/B szám alatti felnőtt háziorvos dr. Lakatos Aranka nyugdíjba vonul. Praxisát dr. Posta-Janicsek Ingrid veszi át, aki az elmúlt hat évben már megismerte a körzetet.

Elkészült a város energiaellátás fejlesztésére vonatkozó tanulmány. Szóba jöhet a napelemek telepítése, az Organic Rankine Cycle (szerves Rankine-ciklus), a városi szennyvíztisztító biogáz alapú villamos és hőenergia termelési lehetősége, a városi hulladéklerakó esteében a depóniagázüzemű motorok létesítése, a tábhőszolgáltatás jelenlegi helyzetének vizsgálata és javaslatok kidolgozása a hatékonyabb működés érdekében, szennyvíz és a Mosoni-Duna vízének hőjét felhasználó hőszivattyús berendezések telepítési és felhasználási lehetőségei, energiaközösségek alakításának lehetőségei.

12.07 - A képviselők támogatásról is döntöttek

265 ezer forintot kapott A tulipános Iskoláért és a Kisbácsai Tagiskoláért alapítvány családi nap megrendezésére, egy millió forintot a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola a Győri Reneszánsz és Barokk Hét programjainak megvalósításához, öt millió forintot ítéltek meg a Győri Lövészklubnak a költségekre és a versenyekre való felkészülésre, valamint öt öntevékeny művészeti csoport támogatására mintegy másfél millió forintot.

Egy millió forinttal támogatták a Győri Jégsport Alapítványt, négyszázezer forinttal az "Ifjúságért Alapítványt".

12.02 - A nehézségek ellenére is működtek a város intézményei

A képviselők elfogadták a város 2022.évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót, melyben arról is szóltak, hogy a nehézségek (háborús helyzet, menekülthullám, orosz-ukrán konfliktussal szembeni európai uniüs reagálások, infláció, energiakrízis, stb.) ellenére a 2022. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységének prioritásai között megjelölt fejlesztési, beruházási folyamatok infrastrukturális célok megvalósítására, valamint az intézményi dolgozók foglalkoztatásának fenntartására volt lehetőség.

A 2022.évi eredeti előírányzathoz (79,120 milliárd forint) viszonyítva az év során összességében 20,5 milliárd forintos előirányzat növekedés volt. A város bevétele építményadóból 3 641 840 573 forint, iparűzési adóból 21 897 389 764 forint volt, idegenforgalmi adó 147 427 568 forint volt.

11.41 - Parkolási díj módosítások történtek

Jó hír az új fizető parkolási övezetben élőknek: nem csak egy autó parkolhat kedvezményesen. Bővebb részleteket ide kattintva olvashatnak.

10.39 - Az ülésen 20 képviselő jelent meg

Az ülés elején megemlékeztek a 87 éves korában elhunyt Ladocsi Gézáról, a Jószív kft. egykori ügyvezetőjéről.

Rendőrségi beszámoló

Első napirendi pintként Váczi Attila rendőr ezredes, kapitányságvezető tartott beszámolót a Győri Rendőrkapitányság 2022 évi munkájáról. Megállapította a beszámoló: "Az elmúlt évben a kapitányság területén a bűnügyi helyzetet és a regisztrált bűncselekmények számának alakulását alapvetően a világjárványt követő korlátozó intézkedések feloldásához, a szabadabb életvitelhez köthető bűnesetek visszatérése, továbbá az internetes vásárlások emelkedésével, ezzel együtt a készpénzhasználat visszaszorulásával járó online térbe való bűnügyi átrendeződés befolyásolta. A kapitányság bűnügyi szakterületének tevékenységében folyamatosan figyelemmel kísérte a változásokat és a megfelelő eszközökkel, módszerekkel reagált az újszerű kihívásokra."

A megyében elkövetett bűncselekmények 55,7 százaléka történt a kapitányság illetékességi területén. Ez az arány a megelőző évhez viszonyítva 4 százalékkal emelkedett, a bűncselekmények megyeszékhelyen és vonzáskörzetében való koncentrációja erősödött, így továbbra is meghatározó a Győri Rendőrkapitányság tevékenysége a vármegye szempontjából is. A város területén regisztrált bűncselekmények számában emelkedés volt megfigyelhető az elmúlt évben a 2021. évhez viszonyítva. A megyeszékhelyen elkövetett bűnesetek előfordulása 2800-ról 3451-re, 23,3 százalékkal nőtt, ami az elmúlt öt év viszonylatában átlagos, a világjárvány előtti évekhez hasonló érték. A bevezetett korlátozó intézkedések feloldását követően azok bűnügyi helyzetre gyakorolt kedvező hatása megszűnt, és a megelőző időszak szintjére emelkedett a regisztrált bűncselekményszám (2018-ban 3782 volt).

A város közterületein elkövetett bűnesetek előfordulása 895-ről 958-ra emelkedett, viszont kedvező változás, hogy a közterületi bűncselekmények között a kiemelten kezelt kategóriákban 534-ról 450-re csökkent az esetszám. A közterületi bűncselekmények többsége testi sértések, alkalmi lopások, gépjárművekkel kapcsolatos vagyon elleni bűnügyek miatt indult, viszont az adatokban a tavalyi évi rendőri aktivitás is megjelenik. Nagy számban rögzítettek büntetőeljárás közterületi rendőri intézkedés alapján ittas, bódult állapotban vezetőkkel szemben, kábítószert fogyasztók-birtoklókkal szemben, melyek szintén a közterületi bűncselekmények között jelentek meg.

Az emberek szubjektív közbiztonság-érzetét befolyásoló, kiemelt kategóriákban megjelenő jogsértések visszaszorítása a kapitányság tevékenységében az elmúlt évben is hangsúlyos volt. A 14 kiemelt kategóriában összesen regisztrált bűncselekményszám 1728-ról 2235-re emelkedett, az összes bűncselekmény 64,8 százaléka tartozott ehhez a körhöz. A kiemelt bűnügyek legnagyobb hányadát kitevő lopások számadata 28,5 százalékkal nőtt 1378-ra. A lopások emelkedése ellenére a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekményeknél kedvező tendencia volt megfigyelhető 2022-ben. Személygépkocsi lopásoknál 5-ről 4-re, a zárt gépjármű-feltörésenél v64-ről 47-re csökkent a regisztrált esetek száma. Lakásbetörés 117 esetben történt Győrben, ami 25,8 százalékkal magasabb, mint a megelőző évben. Testi sértést 164 alkalommal követtek el a városban, amely 36,7 százalélos növekedést mutat. Ezen belül a súlyos testi sértések előfordulása 56 volt, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb esetszáma.

A regisztrált közúti közlekedési balesetek számát tekintve az elmúlt évben emelkedés volt tapasztalható, 1689-ről 1734-re változott a balesetek száma. A 2022. évben összesen 363 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami 9,3 százalékos növekedést jelent a 2021. évben regisztrált 332 baleseti adathoz képest. A halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma a megelőző évhez viszonyítva csökkent. 2021. évben 9 alkalommal, 2022. évben 8 esetben következett be halálos baleset a kapitányság illetékességi területén.

Az elmúlt évben 107 súlyos személyi sérüléses baleset történt, míg könnyű sérüléssel járó 248 esetben. A 2021. évhez viszonyítva súlyos sérüléses balesetek tekintetében 28,9 százalékos emelkedés, míg könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában kismértékű, 3,3 százalékos növekedés állapítható meg. A Győri Rendőrkapitányságon 132 fő lát el közterületi szolgálatot, melyből 16 fő tiszt és 116 fő tiszthelyettes. A közterületre vezényelhető tényleges létszám alapján 1 fő hivatásos rendőrre 1792 fő lakos, illetve 11,27 négyzetkilométer jut.

Előzetes - Dr. Dézsi Csaba András közleménye - Kiemelkedő bevételeket hozott az átszervezés Győrben

"Győr kulturális intézményei működésének az energiaárak emelkedése miatt történő kényszerű átszervezése nemcsak szakmai szempontból volt sikeres, hanem a tervezettnél lényegesebb nagyobb bevételt hozott. Ez az eredmény kulturális intézményeink vezetőinek, szakembereinek, a társulatok tagjainak megértését, szoros együttműködését, alkotó erejét, rugalmasságát, közönségük iránti alázatát, és a győri polgárok művészetszeretetét egyaránt dicséri.

Közismert, hogy a 2022-es év költségvetését nehéz helyzetbe hozta az energiaárak drasztikus emelkedése. Ez mindegyik intézmény működését érintette, de különösen a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett közös játszóhelyének, a színháznak az épülete jelentett gondot a hatalmas terek, a korszerű szigetelés hiánya miatt.

A kulturális intézmények, társulatok jelentős részének működtetése nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé. Az azonban egyetlen pillanatra sem merült föl a város vezetőiben, hogy országosan ismert és világhírű együtteseink bármelyikéről lemondanánk. Meggyőződésünk, hogy ezek az intézmények, az együttesek a művelődés, a katartikus élményszerzés, a szórakozás színterei Győr kiemelkedően fontos, látogatott létesítményei, szellemi közösségei. Arra kellett tehát megoldást találni, hogy miként tudjuk a kedvezőtlen energiaár-viszonyok közepette is színvonalasan tovább működtetni kulturális intézményeinket. Ehhez szükség volt az intézményvezetőknek, a város kulturális szakembereinek, a művészeknek az áldozatvállalására, kreativitására, egymás munkájának tiszteletére, a tevékenységek összehangolására.

Kiemelkedő érdemnek tartjuk, hogy az intézmények közösen készítették el a változások programját, helyszíneket, műsorterveket egyeztettek. A művészetkedvelő győriek pedig követték őket ezen a korábbinál kevésbé kényelmes úton.

Ennek eredményeként a 2022-es költségvetés eredeti terveihez képest az intézmények nagy többségének bevétele jelentősen emelkedett. Legnagyobb intézményeink megduplázták tervezett bevételüket. Így megalapozták hosszú távú működésüket, bizonyították életképességüket, s azt, hogy Győr polgárai ragaszkodnak hozzájuk, kitartanak mellettük.

Köszönjük a kulturális együtteseknek és intézményeknek, a város kulturális szakembereinek, a művészetkedvelő- és pártoló közönségnek a Győrhöz méltó tevékenységét, magatartását" - közölte Győr polgármestere a közgyűlés előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában