Több mint 10000 aláírás

2023.05.18. 20:53

Közös indítvány a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentéséért

Közös indítványt fogalmazott meg a mosonmagyaróvári képviselő-testület a Karolina Kórház ügyében. Az intézmény megmentéséért a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal 10218 aláírást gyűjtött össze.

kisalfold.hu

10218-an adták az aláírásukat a mosonmagyaróvári kórházért. Fotó: Kerekes István

A képviselő-testület csütörtöki ülésén napirend előtt Keresztény Gyulát, a Kislaptáros Népzenekar vezetőjét, a Fehér Ló Közösségi Ház intézményvezetőjét „Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel" jutalmazták a szigetközi dallam- és folklórvilág kutatása, a népzenei hagyományok ápolása, a helyi értékek megőrzése érdekében végzett alkotó tevékenysége és követendő például szolgáló értékes életútja elismeréseként. A kitüntetést Árvay István adta át a díjazottnak.

A találkozó első napirendi pontját a Karolina Kórház működésével kapcsolatos döntés adta. Két előterjesztés is érkezett, egyik a polgármester, a másik Szabó Miklós, a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal képviselője részéről. Ahogy a korábbi városvezető elmondta, a kettő között stílusbeli különbséggel, utóbbiban keményebben fogalmaztak, mert a helyzet akut.

Napirend előtt Árvay István polgármester Mosonmagyaróvárért Emlékéremmel tüntette ki Keresztény Gyulát, a Kislaptáros Népzenekar vezetőjét, a Fehér Ló Közösségi Ház intézményvezetőjét. Fotó: Mészely Réka

– 10218 aláírás gyűlt össze négy nap alatt – hangsúlyozta Szabó Miklós, kiemelve, hogy több mint százezer ember alapfokú egészségügyi ellátásának biztosítását követelik: "Mi nem stadiont, egy normálisan működő kórházat szeretnénk!"

 Vida István képviselő időhúzásnak vélte a korábbi rendkívüli közmeghallgatást a kórház témájában, erről már a korábbi testületi ülésen szerettek volna tárgyalni (szerk. akkor ezt a sürgősségi napirendet elutasították). "Most teljes városi egységre van szükség, a képviselő-testület mutasson erőt és elszántságot" – vélekedett a képviselő, aki módosítást javasolt a polgármesteri előterjesztésben.

Árvay István hangsúlyozta, a mosonmagyaróvári önkormányzat sem nem fenntartója, sem nem működtetője a Karolinának, ám annak sorsával, mint kiemelt közüggyel foglalkoznak:

– Ez a közösség joggal tart igényt a kórházra – vélekedett a városvezető, aki szintén azt javasolta, hogy próbáljanak egy hajóban evezni. A polgármester köszönetet mondott az aláírásgyűjtésért, ami azt mutatja, hogy egy széles kör állt az ügy mögé. Hozzátette: igyekszik felkavarni az állóvizet, miniszteri biztost kérni, akinek kellő ereje van a fellépéshez.

Ábrahám Tivadar (DK) szerint Mosonmagyaróvár és környékének egy 24 órában teljes alapellátást biztosító kórházra van szüksége. Szabó Miklós hozzátette: "Igenis követelnünk kell, hogy egy százezres populáció egészségügyi ellátását biztosítsák", és elfogadhatatlan, hogy a térségbelieknek Csornára vagy Kapuvárra kell menniük bizonyos egészségügyi ellátásokért.

Árvay István úgy véli, hogy a jelenlegi humánerőforrás nem elégséges az ellátáshoz. A polgármester olyan struktúrát szeretne látni, amihez az önkormányzatnak nem kell huzamosabb ideig anyagilag hozzájárulnia.

Szabó Miklós módosítási javaslatával végül az Árvay István által előterjesztett indítványt egyhangúan elfogadta a testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában