Ünnepi szentmise

2023.05.16. 21:17

Halászok és kenusok búcsúja Véneken

Szombaton délután öt órakor a borús idő ellenére is sokan érkeztek Vénekre, hogy együtt ünnepeljék meg falujuk és templomuk védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost.

kisalfold.hu

Sárai-Szabó Kelemen perjel mutatott be szentmisét. Fotó: Kiszner Odett

Az ünnepi búcsúi szentmisét Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele mutatta be. A szentmisén részt vettek a helybeli és környékbeli lakosok, polgármesterek, valamint Simon Róbert Balázs, Vének település országgyűlési képviselője. A prédikációban Kelemen atya elmondta, hogy Nepomuki Szent János minden Véneken élőt és ide érkezőt összekapcsol. Alkalmat ad arra, hogy az ő példája által a mai felgyorsult világban megálljunk kicsit, és bevárjuk a lelkünket, amit olyan sokszor egyik élményből a másikba rohanva elhagyunk. Elmondta azt is, hogy a település lakói számára kitüntetett ez az ünnep, hiszen évről évre kérik védőszentjük közbenjárását azért, hogy az árvizek és magas áradások elkerüljék őket. 

A szentmisét énekes körmenet követte a falu határában, a Duna-töltés lábánál található Szent János-szoborhoz, ahol a hívekkel együtt elimádkozták a Nepomuki-litániát, kérve a szentet, hogy óvja meg a vízen utazókat és vízen dolgozókat minden bajtól és veszélytől. A körmenet után a híveket agapé keretében megvendégelték a templom mögötti parkban. Mindig jó alkalom, hogy szentmise után összejönnek az emberek, és a helyiek által készített ételek mellett elbeszélgetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában