Frissítés

2023.05.09. 12:24

Gázrobbanás Sopronban: Az önkormányzat krízistámogatást ad a károsultaknak - képek + videó

Gázrobbanás rázta meg Sopront hétfő késő este. Reggelre valamelyest normalizálódott helyzet a Kossuth Lajos utcában, az útról eltakarították a törmeléket és megindulhatott a forgalom a hétfő éjjeli gázrobbanás után.

kisalfold.hu

Fotó: Rombai Péter

Hétfőn késő este mi is beszámoltunk a történtekről. A megsérült parkoló autók azonban a helyszínen vannak és az épület környékét is elkerítve tartják a hatóságok. A rendőrség egész éjjel őrizte az épületet, amit reggel statikus vizsgált meg. Bátki Károly statikustól megtudtuk, az épület ugyan jelentősen károsodott, de felújítható, a lakók bemehetnek a legfontosabb dolgaikért.

Reggel dr. Sárvári Szabolcs jegyző érkezett a helyszínre, aki a hatóságokkal történt egyeztetést követően elmondta, azokat a családokat, amelyek nem tudták a szállást rokonoknál, ismerősöknél megoldani hétfőn éjjel a Hotel Lövérben helyezte el az önkormányzat. Négy családról, kilenc személyről van szó. A tizenkét lakásos társasházba jelenleg be lehet menni, statikailag rendben van az épület, de a visszaköltözés időt vesz igénybe. - Az önkormányzat valamennyi lakás tulajdonosának kétszázezer forint vissza nem térítendő krízistámogatást nyújt. Ez még az éjjel eldőlt, amikor Farkas Ciprián polgármester a helyszínre érkezve tájékozódott a történtekről. Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni, hogy segítsen a károsultaknak - adott tájékoztatást Sárvári Szabolcs.

Az egyik lakó, Somogyi Brigitta a statikai vizsgálat eredményére várt kedd reggel, hogy visszamehessen néhány dologért a lakásba. Most tudta meg, hogy az udvaron parkoló pár hetes autója súlyosan rongálódott. Ő egyike azoknak, akik a Hotel Lövérben kaptak szállást. Tőle úgy tudjuk, hogy az idős lakó, akinek az otthonában a gázrobbanás történt, egyedül volt a lakásban, a felesége más betegségből kifolyólag korábban kórházba került.  

Az eset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja. Kedd reggel annyit közöltek:  "Május 8-án 22 órakor 45 perc körül érkezett bejelentés, miszerint Sopron, Kossuth Lajos utca 12. szám alatt található 3 szintes társasházban eddig ismeretlen körülmények között és ismeretlen okból robbanás történt. Az intézkedést a katasztrófavédelem munkatársai a rendőrség közreműködésével hajtották végre. A robbanás során egy személy megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

A képen Fekete Anita, aki a robbanás közelében volt Sopronban hétfő éjszaka.
Fotó: Rombai Péter

Fekete Anita a szomszédos Kölcsey utcában lakik, kint volt az éjjel és kedd reggel is a helyszínen. Azt mondta, hatalmas volt a detonáció, beleremegtek az épületek, számos közeli lakás ablakai kitörtek és az utcán, valamint a társasház udvarában parkoló autók is megrongálódtak a szanaszét repülő szilánkoktól. A hatóságok szerencsére pillanatok alatt a helyszínre értek és segítettek a lakók kimenekítésében. Hozzátette, amikor meghallotta a detonációt, azonnal gyanította, hogy gázrobbanás történhetett, elzárta a gázcsapot, mert korábban náluk is lehetett érezni gázszagot a pincében.

A katasztrófavédelem a robbanás okának kiderítésre tűzvizsgálatot indít, tudtuk meg Németh Ramóna szóvivőtől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában