Kezdődik az útépítés

2023.04.26. 10:10

Telt ház a bősárkányi bölcsődében és óvodában

Utakat és járdákat épít a bősárkányi önkormányzat állami támogatással. A községi bölcsőde már elkészült, ahogy az óvoda bővítése is befeje­ződött.

Cs. Kovács Attila

Szalay Imre büszke a bölcsődére, ami fontos fejlesztése volt az önkormányzatnak. Fotó: Cs. Kovács Attila

Három külterületi út felújítására kapott támogatást az Agrár­minisztériumtól a bősárkányi önkormányzat. A közbeszerzési eljárást megindították, keresik a kivitelezőt a feladatra. Szalay Imre polgármester elmondta: 171 millió forintot nyertek a pályázaton, amihez 5 százalékos önrészt biztosít a falu. Ehhez még jön az a szakasz, ami állami tulajdonban van, és a pályázat nem támogatja. Így összesen 11,2 millió forint a saját erő. 

– Az egykori téeszmajor két bevezető útját tesszük rendbe. Az egyik a Szent István utca külterületi folytatása, a másik a 86-os főúttal köti össze a telepet. A harmadik szakasz az Ipar utcához tartozik és a vállalkozásoknak értékesített telkek előtt vezet el. A fejlesztést még idén elvégezzük – tájékoztatott Szalay Imre.

– Tavaly nyertünk a Magyar Falu Programban három járdaszakasz építésére támogatást, amit szintén ebben az évben valósítunk meg. A Dózsa György utca és a 86-os főút, valamint a József Attila utca és a főút közti szakaszról, illetve az Arany János utca hiányzó szakaszáról van szó. 

A polgármester hozzátette: a temetőben is történt fejlesztés. Ugyancsak Magyar Falu-támogatással az urnafal közelében egy kegyeleti helyet alakítottak ki. Folyamatban van továbbá a temetői digitalizálás is. Vannak persze komoly tervek is Bősárkányban, az önkormányzat alkalmas pályázati kiírásokra vár, hogy elkezdődhessenek a munkák. 

– Új utcákat alakítottunk ki, ezek közművesítésére szeretnénk forrást nyerni. Csatornázásra, közvilágításra, útépítésre. A közelmúltban elkészült a községben a csatornahálózat, jó lenne most a csapadékvíz-elvezető rendszert is kiépíteni. Hasonlóan komoly beruházás lenne, egyelőre a tervek elkészítésére próbálunk támogatást szerezni – jegyezte meg Szalay Imre. 

Kérdésünkre kifejtette: fo­­­­­­­lyamatban a helyi iskola felújítása, energetikai korszerűsítése is. A tankerület koordinálja a kivitelezést: nyílászárókat cseréltek, a fűtést korszerűsítették, napelemrendszert szereltek fel és elvégezték a külső tatarozást. 

A polgármester beszámolt már befejezett beruházásokról is. Az egyik, a település jövőjét meghatározó fejlesztés a bölcsőde építése volt. Szeptember óta működik az intézmény. 

– Egyszerre teljes létszámmal indult a bölcsi, és manapság is van várólista. Korszerű és minden igényt kielégítő intézményt sikerült kialakítanunk, ahol a dolgozók és a gyerekek is jól érzik magukat. Sikerült óvodánkat is bővítenünk. Megépítettük az ötödik csoportszobát és egy tornaszobát is, amit ugyancsak boldogan vettek birtokba az ovisok – fogalmazott Szalay Imre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában