Zarándoklatok az újraszentelésig

2023.04.17. 18:54

Sopron környéki zarándokok látogattak a „nagykilenced” alkalmából a győri bazilikába - Fotók

Ollári Gergely

A győri székesegyház felújítása lassan a végéhez közeleg, idén a fatimai szertartások helyett, minden hónapban a vérrel könnyezés napján, 17-én mutatnak be szentmisét a Könnyező Szűzanya tiszteletére. A „nagykilenced” alkalmából minden hónap ezen napján zarándokok érkeznek a bazilikába, április 17-én a Sopron Környéki Esperesi Kerület papjait és híveit fogadta a Győri Egyházmegye főtemploma.

1697. március 17-én vérrel könnyezett a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban található Mária-kép. Erre emlékezve minden hónap 17. napján köszöntik a Szűzanyát a kegyoltárnál. Idén ez egybeesik azzal a lelki előkészülettel, amely a székesegyház szeptemberi újraszentelését előzi meg. Az ünnepig kilenc esperesi kerület hívei, és papjai zarándokolnak el az Egyházmegye főtemplomába.

Bognár István spirituális, teológiai tanár a „nagykilenced” beharangozójában úgy fogalmazott: ezekre a szép ünnepnapokra, kilenc hónapon keresztül zarándokolnak el egyházmegyénk esperesi kerületeinek papjai és hívei.

– Nagy szeretettel kértük Máriát, segítsen nekünk abban, vajon hogyan tudnánk még élőbbé és rendszeresebbé tenni a győri vérrel könnyezésének immár 325 éve meglévő kultuszát. Számunkra ez a nap lehet hónapról hónapra a kegyelem bőséges forrása. Különösen fontos, hogy minden hónap 17-én összegyűljünk, és ünnepi lélekkel továbbra is együtt imádkozzunk és bűnbánó szívvel engeszteljünk – mondta el Bognár István atya.

Ma is megtöltötték a győri hívek és a zarándokok a Nagyboldogasszony-székesegyházat a vérrel könnyezés évfordulójának estéjén. Ezen alkalomból a Sopron Környéki Esperesi Kerület papjait és híveit fogadta a Győri Egyházmegye főtemploma. Akik zarándoklatra érkeznek Győrbe, nemcsak a szentmisén vesznek részt, hanem többek között megismerkedhetnek a Káptalandomb nevezetességeivel, és a felújított Székesegyház épületével is.

A győri bazilikába a következő alkalommal, május 17-én a Kapuvár Környéki Esperesi Kerület papjai és hívei látogatnak majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában