Mi zajlik a szomszédban?

2023.04.01. 21:39

Előadás Sopronban: az orosz-ukrán háború tapasztalatai - fotók

Az orosz-ukrán háború tapasztalatairól tartott előadást prof. dr. Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szombaton Sopronban.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

Napjaink egyik leggyakrabban feltett kérdése: Mi zajlik a szomszédban? A Pannónia Hotelben tartott eseményen a háború katonai tapasztalataiba kaphattak betekintést a résztvevők.

Egyetemi tanárként az a feladatom, hogy mindenhol elmondjam, milyen az orosz-ukrán háború, milyen tanulságok vannak a honvédség részére. A most megszerzett tapasztalatokat a jelenlegi haderő fejlesztési programunkba is fel tudjuk használni

- kezdett bele prof. dr. Resperger István.

Az ezredes elmondta, hogy a nukleáris fegyvereknek elsősorban a félelemkeltés a szerepe. Oroszország célja, hogy legyen előtte egy olyan semleges zónaterület, amit Fehéroroszország képez és ha ebben nukleáris fegyvert telepít, hatással van a NATO-ra vagy a környező országokra. A visszatartást és elrettentést szolgálja. A professzor hozzátette azt is, hogy a front körülbelül ezer kilométerre van a magyar határtól, ahhoz hogy fokozódjon a helyzet, légierővel lehetne NATO országra támadást mérni, viszont egy ilyen jellegű offenzívára a NATO egésze adna választ Oroszországnak. Mivel a front nagyon messze van a határtól, a háború kiterjedésére a honvédség nem számít. Rendvédelmi erőik ott vannak a határon és megtesznek mindent, hogy a biztonságot garantálják az embereknek és a konfliktust távol tartsák.

- A háború humanitárius hatásai azonban érezhetőek, közel 8-10 millió ember ment Európába. Magyarország is jelentős számú menekültet fogadott be, látott el vagy segített tovább biztonságos országokba. A két ország közti konfliktus a gazdaságban is érezteti hatását. Az energiakérdés Magyarországot is érinti, az orosz export, gáz tekintetében, 84 százalékkal csökkent. Fontos, hogy Magyarországnak legyen egy olyan energiapolitikája, ami biztosítja az ország stabilitását - sorolta.

Folyamatos törekvések vannak a békére, a gazdaság és a társadalmak is azt mutatják, hogy egyre többen ezt szeretnék. Van már kínai béketerv, Izrael és Törökország is szeretne közvetíteni a két ország között, de Ferenc pápa is a konfliktus békés rendezésére ösztönöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában