Civil szervezetek sikere

2023.03.02. 11:37

Sikeresen pályáztak Győr-Moson-Sopron egyesületei

Tizenegymilliárd forintot meghaladó összegre lehetett idén pályázni a Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezeteknek kiírt pályázatán, melyen Győr-Moson-Sopron egyesületei is jól szerepeltek.

Kustor Réka
A rábaközi Starlight Dance Sportegyesület táncosai ilyen kitörő örömmel fogadták a sikeres pályázat jó hírét.
Forrás: Starlight Dance SE Facebook oldal

Hatvanezret meghaladó hazánkban a civil szerveztek száma. Mint minden évben, idén is kihirdették a számukra a Nemzeti Együttműködési Alap (továbbiakban NEA) által kiírt pályázat eredményeit. 

A civil szervezetek állami támogatásának egy sajátos módja ez, hisz az alapítványok és az egyesületek nemcsak szakmai programjaik, hanem működési költségeik finanszírozására is pályázhatnak. Az igényelhető összeg pályázati kategóriától függően 200 ezertől 4,5 millió forintig terjedt. Míg 2022-ben 10,9 milliárd forintból gazdálkodott a NEA, az idei keretösszeg az alap fennállása óta a legmagasabb, 11,05 milliárd volt. 

Győr-Moson-Sopron számos szervezete indult sikerrel a kiíráson, köztük van Tét Város Tűzoltó Egyesülete is. Mint azt Bősze Gábortól, az egyesület parancsnokától megtudtuk, a tűzoltószertárra használják fel az elnyert 3 millió forintot, ahogy tették ezt a korábbi pályázati pénzekkel, amit a külső és tetőszigetelésre, nyílászárócserére kaptak. 

– Lépésről lépésre haladunk, ez a fő csapásirány – mondta a parancsnok, aki hozzátette, hogy a NEA-összeget többek között vizesblokk és közösségi tér kialakítására költik. Az egyesület egyébként jövőre jubilál, a 150 éves évfordulójukat méltóképp szeretnék majd megünnepelni. Az önkéntes szervezet működési területe Tét és térsége, a tagok száma pedig hatvan körüli. 

Tét Város Tűzoltó Egyesülete is nyert. A pályázati pénzt a szertárra fordítja az egyesület.
Forrás: Tét Város Tűzoltó Egyesülete

A mosonmagyaróvári Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért évről évre sikerrel pályázik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Ezúttal 1,5 millió forintot nyertek. Az összeg egy részét az egyesület közösségi terének és raktárának otthont adó Példás Ház rezsiköltségeire fordítják, de a jótékonysági programokat segítő eszközöket is vásárolnak. Továbbá idén májusban harmadszor rendezi meg az egyesület gyermeksport- és egészségnapját, melyen egyrészt gyermekorvosok, dietetikusok, gyógypedagógusok adnak tanácsot a családoknak, másrészt a mosonmagyaróvári sportegyesületek is bemutatkoznak az érdeklődőknek. 

Az Agyagosszergényért Baráti Kör Egyesület 2,1 milliót tudhat magáénak. Némethné Ács Anita egyesületi elnök a Kisalföldnek elmondta, hogy működésre, programokra nyerték a támogatást. Utóbbi között szerepel gyereknap, az augusztusi nyárbúcsúztató családi nap, ami egyben a 10. jubileumi rendezvény is lesz, adventi koncert és vásár, valamint nyári sátortábor van még a sorban. A baráti kör fő célja a minden korosztályt megszólító, közösségformáló események szervezése. 

Végül egy rábaközi egyesülethez is ellátogattunk. A Starlight Dance Sportegyesület 1,8 millióval gazdagodott. Ők is működésre és rendezvényekre költik az összeget, köztük táncgálára, jelmezek varratására, nyári táborra és csapatépítő kirándulásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában