A Múzeumnegyed indításáról is szó esett

2023.03.30. 17:20

Közgyűlés Sopronban - Új képzések indulnak, régiek szűnnek meg a helyi iskolákban - fotók

A soproni önkormányzat csütörtökön tartotta a márciusi közgyűlést, ahol döntés született többek között intézmények átszervezéséről, közterület elnevezésről és a Múzeumnegyed indításáról. 

Papp Fanni

A Múzeumnegyed színvonalas működtetéséhez további munkatársakkal bővül a Soproni Múzeum. Fotó: Máthé Daniella

A képviselő-testület elsőként elfogadta az egészségügyi alapellátás átszervezését, amely érinti a Soproni Szociális Intézményt. Az átszervezés a január 1-én hatályba lépett alapellátási törvény indokolta, miszerint az Országos Mentőszolgálat látja el a felnőtt- és házi gyermekorvosi alapellátáshoz kapcsolódó ügyeletet. Az átszervezés nem érinti a fogorvosi ügyeleti ellátást, ami továbbra is a Soproni Szociális Intézmény feladata. Módosítják a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, illetve szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő intézményi térítési díjaikról szóló rendeletet.

Elfogadták a Soproni Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények átszervezését, amely négy intézményt érint. A Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolában a zeneművészeti ágon belül jövő tanévtől elindítják a jazz-zene oktátást fafúvós, billentyűs, pengetős, ütős és vokális tanszakokkal.

A Lackner Kristóf Általános Iskola Brennberg úti telephelyén tagintézményként olyan fejlesztő iskolát szerveznek meg, ahol a sajátos nevelési igényű, illetve hátrányos helyzetű gyermekek számára kínálnak fejlesztést. A Halász utcai Petőfi-iskola esetében megemelik a sajátos nevelési igényű gyermekek befogadását 60 tanulóra, amit az intézményi létszámok folyamatos emelkedése indokol. A Tóth Antal-iskola szakképzését, a kárpitos-képzést pedig eltörlik.

A képviselő-testület elfogadta a 2023. évi közbeszerzési tervet. Döntöttek az Ady Endre út és a Malom utca közötti közterület elnevezéséről, a közterület a Sümeghy József sétány nevet viseli. Az utcatáblát pedig legkésőbb május 31-ig kihelyezik. A közgyűlés elfogadta a Foreno Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft. 2022. évi beszámolóját, illetve az ez évi üzleti tervét is.

A soproni önkormányzat rendes közgyűlését ezúttal is rendkívüli követett, ahol négy napirendi pontról szavaztak. Döntés született az Innovációs és Technológiai Centrum területén elhelyezkedő inkubátorházban található helyiségekről, miszerint pályázat útján hasznosítják azokat. Továbbá pályázatot írnak ki önkormányzati tulajdonban álló beépítetlen területek értékesítésére.

A közgyűlés úgy határozott, hogy a város területén található, önkormányzati tulajdonban lévő csapadékcsatorna rendszer karbantartási munkáit továbbra is a Soproni Vízmű látja el. Elkészült a Múzeumnegyed, melynek színvonalas működéséhez 10 fővel megemeli a Soproni Múzeum munkatársainak létszámát, amit az általános tartalékból finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában