Ha Selmec hív, mi ott leszünk!

2023.03.27. 19:51

Gyűjtés indult Sopronban is a selmecbányai tűzvész után

Adománygyűjtést indított a selmecbányai tűzvész kárainak helyreállításáért a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet érintő tűzvészben jelentős károkat szenvedett az egykori bányászati és erdészeti képzés több ikonikus épülete.

kisalfold.hu

A tűz pusztította Selmecbánya. Az ottani akadémián a világon elsőként oktattak felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket.

Tűz pusztított Selmecbánya történelmi belvárosában március 18-án. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet érintő tűzvészben a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház mellett jelentős károkat szenvedett a Bányászati Múzeum épülete. A XV. században épült Berggerichte (Bányabíróság) a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett annak az ásványtani kiállításnak is otthont adott, amelynek egyes darabjai még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia tulajdonát képezték.

A Selmeci Akadémia utódintézményei támogatásukkal az európai bányászati és kohászati kultúra megteremtésében megkerülhetetlen, tudománytörténeti jelentőségű szellemi értékek megőrzéséhez kívánnak hozzájárulni – jelentették be a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem vezetői, Prof. Dr. Horváth Zita és Prof. Dr. Fábián Attila a tűzvészt követően Miskolcon.

 

Az ősi bányaváros az évszázadok során sok csapást túlélt, de ahhoz, hogy a mostani tragédiából ismét feléledhessen, összefogásra van szükség. Erre hívták fel a figyelmet az egyetemek rektorai az adománygyűjtésről tartott közös sajtótájékoztatójukon.

„Ha Selmec hív, mi ott leszünk!” – idézte egy régi selmeci nóta refrénjét a Miskolci Egyetem rektora. A Soproni Egyetem rektora úgy fogalmazott: „Selmecbánya, Miskolc és Sopron, mi valamennyien egy családhoz tartozunk. Az intézmények lélekben sosem szakadtak el egymástól, mindkettő a Selmeci Akadémián nevelkedett. Természetes, hogy a selmeci anyavárosának újjáépítését közösen fogjuk segíteni.”

 

A rektorok egyben felkérték mindazokat, akik az egyetemek szellemi műhelyeihez tartoznak és a selmeci hagyományok szerint éltek és élnek, hogy csatlakozzanak a gyűjtéshez. Fontosnak tartják, hogy az európai tudománytörténet ezen emlékei az utókor számára megőrizhetőek maradjanak.

Az adományokat a Miskolci Egyetem számlaszámán fogadják: 10102718-51382100-07005002. Közlemény rovatban kérik feltüntetni: Selmeci adomány. A soproni hagyományőrző diákok bejelentették, szakestélyt is szerveznek a hallgatók, az ott befolyt összeget is Selmecbánya támogatására ajánlják fel.

Web

A Miskolci és Soproni Egyetem őse a Selmecbányán 1735-ben alapított bányászati-kohászati tanintézet. Mária Terézia 1762-ben akadémiai intézménnyé szervezte az iskolát. 1920-ban, a trianoni békeszerződés után Selmecbánya Csehszlovákia része lett, az Akadémiának Sopron adott helyet, ahonnan a Bánya- és Kohómérnöki Kar Miskolcra települt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában