Húsz éve avatták boldoggá

2023.03.21. 20:55

A szegények orvosára emlékeztek Dunakilitin - galéria

Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából szülőfalujában, Dunakilitin tisztelegtek a szegények orvosa emléke előtt, és levetítették a róla készült filmet is.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Az 1870-ben Dunakilitin született dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából a szigetközi településen. Az eseményen részt vett a herceg unokájának, Batthyány Ádámnak a felesége, Batthyány Schmidt Margit is.

Kovács Andor Tamásné polgármester arról beszélt a helyi templomban szervezett ünnepségen, hogy rendkívül büszke, hogy egy olyan települést vezethet, ahol dr. Batthyány-Strattmann László a világra jött. Szülőházában ma iskola működik egy emlékszobával, de a szegények orvosának emlékezetét a templomban egy színes üvegablak, a bejárat melletti oldalfülkében egy Batthyány-oltár, a szent életű doktor mellszobrával és ereklyéjével, a kastélykertben egy mellszobra őrzi emlékét, sőt egy sétánnyal is tisztelegtek. 

A faluvezető szerint az iskola és sok helyi család is példaként tekint az oktatási intézmény névadójára.

– Nem lehet meghatottság nélkül emlékezni Batthyány-Strattmann Lászlóra. Különösen nem itt, Dunakilitin, szülőfalujában. Arra a nagyszerű emberre, aki halála előtt egy nappal is – mennyi szenvedés közepette – arra kéri a családot, hogy vigye ki az erkélyre, hogy onnét kiálthassa a világba, hogy „milyen jó is az Isten!” – emelte ki beszédében Nagy István agrárminiszter.

– Soha jobban nincs szükségünk ilyen nagyszerű példaképre, mint ma, amikor a hitet, a családot kikezdte az értéktelen üveggyöngyök után kapkodó mai világ – vélekedett a térség országgyűlési képviselője, aki szerint Dunakiliti méltán büszke szülöttjére, és az örökség ápolása szép teher, nemes vállalás.

A programon levetítették Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László élete című dokumentumfilmet, melyet a Batthyány-emléknap keretében csütörtökön az iskolában is meg lehet tekinteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában