kisalfold.hu podcast

2023.02.17. 06:32

Startra kész az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopronban - videós podcast Győrfi Pállal

Márciustól élesedik – Érdemes megjegyezni a 1830-as hívószámot.

Bella Violetta

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője és Bella Violetta újságíró

Március 1-jétől lép életbe Győr-Moson-Sopronban az új, kétpólusú ügyeleti rendszer. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mondta el lapunknak a legfontosabb tudnivalókat. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a jövő hónap elejétől hét telephelyen vehetik igénybe a betegek a háziorvosi ügyeletet, melyet az Országos Mentőszolgálat koordinál. Győrfi Pál szerint az egységesítésre azért volt égető szükség, mert helyenként nagyon eltérő volt az ellátás minősége. – Voltak települések, ahol a háziorvost lehetett felzörgetni éjszaka, másutt az önkormányzat külön szerződött doktorokkal, vagy cégekkel, amelyek alvállalkozóként vontak be egészségügyi szakembereket – részletezte.

– Sokszor hallottuk, hogy a beteg nem tudta felhívni az ügyeletet, vagy elküldték a gondjával, esetleg indokolatlanul is a mentőkhöz irányították. Nem volt egyenletes az ellátás minősége – összegezte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. 

Ebben szeretne tisztább helyzetet teremteni az egységes új rendszer, amelyet fokozatosan indítanak el a vármegyékben. Hajdú-Biharból már vannak tapasztalatok, de ezt megelőzően is több helyen koordinálta a mentőszolgálat az ügyeleti ellátást. 

– A legfontosabb tapasztalatunk, hogy akik este tízig orvoshoz fordulnak, azok háziorvosi kompetenciába tartozó probléma miatt teszik ezt. Gyógyszerfelírás, gondozási feladat... Viszont aki este tíz után fordul az ügyelethez, annak vagy akkor kezdődtek a tünetei, vagy olyan súlyos a helyzete, hogy azonnali megoldás szükséges. Ezért olyan koncepciót tettünk le az asztalra, ami erre a tapasztalatra épít: hétköznap délután négy és este tíz között háziorvosi ügyelet működik, este tíz után viszont sürgősségi, amiben a mentőszolgálat veszi át a főszerepet. 

A zavart elkerülendő, hogy az új rendszerben nem tudja a páciens, merre induljon, bevezetik a 1830-as egységes hívószámot. – Ezt érdemes hívni, mielőtt bárki is elindulna, a vonal másik végén ugyanis az egészségügyi szakember a tünetek, panaszok alapján a megfelelő megoldást tudja ajánlani. Lesz, amivel megvárható a háziorvosi rendelés, de indíthat ügyeleti kocsit is, vagy akár rohamkocsit. 

Ez az úgynevezett triázsolás, azaz az ügyelethez fordulók közötti sorrendállítás a sérülések, tünetek sürgőssége alapján, amely meghatározza a további lépéseket, azaz hogy milyen típusú ellátásra van szükség a protokoll alapján. A hívószám betegbiztonsági garanciát is jelent. 

– A hívásokat és a megtett intézkedéseket eddig nem volt mód utólag visszakövetni és ellenőrizni. Mostantól a mentők rendszere működik, azaz a bejövő hívásokat a jogszabályban meghatározott ideig őrizzük, így a megtett intézkedés is ellenőrizhető. A cél, hogy a betegek garantált, magas minőségű ellátást kapjanak az ország bármely pontján. 

Új, EKG-készülékkel és defibrillátorral is felszerelt ügyeleti kocsik állnak szolgálatba. A mentőszolgálat szóvivője szerint március 1-jén úgy indul a rendszer, hogy minden tárgyi és személyi feltétel adott lesz. Egyelőre nem tudott Győrfi Pál pontos számot mondani arról, hogy hány orvos vállalta el az ügyeleti teendőket Győr-Moson-Sopronban. 

– Hét ügyeleti telephelyen látják majd el az ügyeletet hétköznap 16–22 óra között, hétvégén pedig 8–14 óra között a háziorvosok. Ha nem lennének elegen, akkor sincs baj, más doktorokat, vagy akár mentőtiszteket is be tudunk vonni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában