A csalásoktól az elsőbbségi jogig

2023.02.02. 10:21

Rendőrségi figyelmeztetések – Megtévesztő, hihetőnek hat, de ne dőljünk be a banki csalóknak

Az internetes és banki csalásokról, valamint a vezető baleseti okok közül az elsőbbségi jog meg nem adásáról beszélgettünk Varga András századossal a Rendőrszemmel sorozatunkban.

Kustor Réka

Varga András rendőr százados részletesen beszélt a vezető baleseti okok közül is az elsőbbségi jog meg nem adásáról.

Fotó: Kustor Réka

– Rendszeresen előforduló probléma, hogy közösségi oldalakon, weboldalakon hirdetéseket adnak fel magukat kereskedőnek valló csalók, akik nem létező terméket árusítanak. Vagy a másik, a csomag megérkezik ugyan, de értéktelen dolog van benne. Volt, aki autóalkatrész helyett rozsdás vasdarabokat kapott. Jellemzően előre kérik a pénz utalását, majd miután megkapták, elérhetetlenné válnak. Rendszerint nem egy-egy embert, akár többtucatnyit is becsapnak, ezzel üzletszerű csalást követnek el. Ha van rá mód, ne utaljunk előre, illetve nézzünk utána a weboldalnak, eladónak, hogy megbízható-e. Sok esetben találunk róla értékelést, véleményeket az interneten, csoportokat a közösségi oldalon – emelte ki Varga András rendőr százados, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, aki az összeghatárokra is kitért. 

– Az okozott kár, valamint vagyoni hátrány értéke határozza meg az adott cselekmény minősítését. Ötvenezer forintig szabálysértési érték, ilyeneknél szabálysértési eljárás indulhat. Az 50–500 ezer forintot érintő csalásnál már bűncselekmény és kisebb értékről, 500 ezertől 5 millióig nagyobb értékről, 5–50 millió- ig jelentős értékről, 50–500 millióig különösen nagy értékről, 500 millió felett különösen jelentős értékről beszélünk. A minősítő körülmények befolyásolják a büntetési tételt – mondta a százados. 

A banki csalásokról is beszélt lapunknak. 

– Ez esetben a bank nevében hívják fel az embert hivatalosnak tűnő szöveggel, miszerint a banknál vezetett számláját támadás érte, ezért a pénzt egy másik, biztonságos számlára kell áthelyezni. Ehhez kéri a személyes banki adatokat, amelyek birtokában leemelik a pénzt a számláról. Tudni kell azonban: a bank soha nem kér telefonon bankkártyaadatokat, jelszót vagy PIN kódot! Megtévesztő, hihetőnek hat, de ne dőljünk be nekik! – emelte ki Varga András. 

Végül vezető baleseti okokról is szót ejtettünk, ilyen az elsőbbségi jog meg nem adása. – Ha olyan kereszteződéshez érünk, ahol nincs tábla, azaz egyenrangú utak kereszteződésénél vagyunk, ott a jobbkéz-szabály érvényes. Az elsőbbségadás tábla esetén le kell lassítani, körülnéz- ni, és ha a forgalmi viszonyokból az következik, meg is kell állni. Az „Állj, elsőbbségadás kötelező!”, népi nevén a stoptáblánál minden esetben meg kell állni, meggyőződni arról, hogy a védett úton közlekedik-e valaki, eleget kell tenni az elsőbbség- adási kötelezettségnek. Utána továbbhaladhatunk. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában