A felújítás idejére a hivatal a közösségi házba kerül

2023.02.16. 22:18

Majd egymilliárdból gazdálkodhatnak Dunakilitin

Több pályázatnak köszönhetően szépül az önkormányzati hivatalnak is otthont adó faluház Dunakilitin. A munkálatok idejére néhány munkatárs a közösségi házba és könyvtárba költözött, amelyet korábban szintén felújítottak.

Mészely Réka

Ideiglenesen a közösségi ház és könyvtár épületébe költözött a hivatal – tudtuk meg Kovács Andorné polgármestertől. Fotó: Kerekes István

Várhatóan április közepére készül el a dunakiliti faluház, amelyre több pályázaton is nyert támogatást a helyi önkormányzat. Erről és egyéb terveikről kérdeztük Kovács Andorné polgármestert.

– Készül az idei költségvetésünk, amelyet február 23-án fogadunk el. Tavaly a nagy összegű pályázatok miatt több mint egymilliárd forintból gazdálkodtunk, idén a fő szám 970 millió forint. Fontos volt számunkra az intézmények működésének biztosítása, a munkatársak bérének 10–15 százalékos emelése. Jutalomkerettel is számolunk, ahogy a közterületeink csinosítása, tisztán tartása, továbbá a kulturális és szabadidőprogramok szervezése és ezáltal a közösség erősítése is lényeges – foglalta össze a prioritásokat a polgármester.

Kovács Andorné kiemelte: a rezsiköltségek emelkedése miatt szem előtt tartják az energia-korszerűsítési beruházásokat. A sportcsarnokot közösen tartják fenn a tankerülettel. A 21 éves épületnél tervezik a fűtés-korszerűsítést, a régi kazánt kondenzációs kazánra cserélnék. A nyári szünetben a fejlesztésre közel 20 millió forintot fordítanak.

– A Feketeerdővel és Dunaszigettel közösen fenntartott óvodánk 98 millió forintból gazdálkodik, a szintén több településsel közösen működtetett bölcsődénk pedig 59 millió forintból. A közvilágításra 2021-ben idén év végéig kötöttünk szerződést a szolgáltatóval, így annak díja addig nem emelkedik. A szabadidős programjaink sem maradnak el, megszervezzük – még ha szűkített kerettel is – a Péter-Pál-napi falunapot, a Csiripiszli Fesztivált és az elszármazottak találkozóját – folytatta az ­elöljáró.

Ideiglenesen a közösségi ház és könyvtár épületébe költözött a hivatal – tudtuk meg Kovács Andorné polgármestertől. Fotó: Kerekes István

Visszatérve a faluház-beruházásra: az önkormányzat a TOP Plusz programban 47 millió forintot nyert, amit 62-re egészítettek ki. Ebből már fűtés-korszerűsítést végeztek, kicserélték a kazánokat, valamint a nyílászárókat, a homlokzatot szigetelik, mozgássérültmosdókat alakítanak ki. A Magyar Falu Program 27 millió forintos támogatásával az összes vizesblokk megszépül, felújítják a bejáratokat és ajtókat, és padlót cseréltek a színházteremben. Amíg a faluházban dolgoznak a munkások, addig ideiglenesen a hivatal a felújított könyvtárba költözött. Utóbbira 5,2 millió forintot fordított a megyei könyvtár, új bútorok, padló mellett új dekorációval is szépült a tér. A TOP Plusz keretében 15,6 millió forintból év végéig napelemekkel bővül a bölcsőde és a közösségi ház.

A faluház felújítására több pályázatot is nyert az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában