Türelmi időszak

2023.02.10. 09:24

Kikapcsolás után finomhangolják az écsi radaros lámpát, amely 50-es sebesség felett pirosra vált

Az elmúlt hónapokban többször hírt adtunk róla, hogy Écsen addig mehetnek folyamatosan az autósok, amíg nem lépik túl a megengedett sebességet. Olvasóink közül többen jelezték, hogy a tavaly év végén csatasorba állított, radaros lámpa úgy tűnik, mintha nem működne, az 50 km/órás sebességhatárt túllépve, nem vált pirosra. Utánajártunk az esetnek.

Szeghalmi Balázs

Az écsi jelzőlámpa beállításán jelenleg is dolgoznak a Magyar Közút szakemberei.

Fotó: Rákóczy Ádám

Országosan is újdonságnak számít az a lámpa, amelyet a 82-es főúton, Écs belterületén telepítettek 2022 utolsó napjaiban. A sebességmérő radarral ellátott berendezés automatikusan képes érzékelni, ha az autósok a megengedettnél nagyobb sebességgel közelítenek a főutat keresztező gyalogátkelőhely felé.

Kiiktatás és emelés

Tudósítóink jelzései után a helyszínen mi is úgy tapasztaltuk, hogy valóban „alszik” a készülék. Megkérdeztük a Magyar Közút kommunikációs munkatársait, hogy mi okozza a „kimaradást”?

„A 82-es főúti écsi jelzőlámpa üzembe helyezésekor a sebességérzékelő 50 km/órás sebességet mért. Ekkor a megengedett sebesség akár 1 km/órával történő túllépése esetén is pirosra váltotta a jelzőlámpát, ezzel jelentős fennakadásokat okozott az egyébként szabályosan közlekedő autósok életében is” – kezdte Pécsi Norbert Sándor.

A Közút osztályvezetője hozzátette: „a berendezést rövid időre kiiktattuk és a sebességmérés hatását megemeltük, azért, hogy legyen türelmi időszak, ami alatt az autósok hozzászoknak a lámpa sebességszabályozó funkciójának működéséhez”.

Finomhangolás

„A jelzőlámpa beállítása, finomhangolása azóta is folyamatban van, a mért sebességet több lépcsőben csökkentjük a megengedett 50 km/órára, bízva abban, hogy Écsen kialakul a szabálykövető közlekedői magatartás. Nem csak az itt létesült jelzőlámpa miatt, hanem főként a balesetek megelőzése érdekében hangsúlyozva kérjük és javasoljuk a megengedett sebességhatárok betartását” – zárta szavait Pécsi Norbert Sándor.

Utóbbi jó tanácsot valóban nem árt észben tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában