Közlekedésbiztonsági újítások

2022.11.25. 15:24

Három új jelzőlámpa is segíti hamarosan a bringásokat a Győr-Pannonhalma kerékpárúton - videó, fotók

Szinte napra pontosan egy éve adták át hivatalosan a Győr–Pannonhalma kerékpárutat, amelyen a szakemberek még idén 300 millió forint értékben végeznek a kerékpárosok épségét szavatoló fejlesztéseket. Ahogy a ma már népszerű bringaút építése, a mostani munkálatok is Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére in­dultak.

Szeghalmi Balázs

A 82-es főút forgalmas győri csomópontjában is hamarosan jelzőlámpa segíti a kerékpárosok és gyalogosok áthaladását.

Fotó: Rákóczy Ádám

  • Közlekedésbiztonsági elemekkel bővítik a Győr–Pannonhalma kerékpárutat
  • – Miután tavaly birtokba vehették a kerékpárosok az utat, kíváncsi voltam a véleményükre, a tapasztalataikra. Augusztus közepén is tartottam fórumot az út közelében. A kerékpárút kezdeményezőjeként és amatőr bringásként elsősorban az érdekelt, hogy tehetünk-e még bármit annak érdekében, hogy az itt élők minél biztonságosabban használhassák a 18,4 kilométer hosszú kerékpárutat – kezdte Kara Ákos a kismegyeri pihenőpont közelében.

A mostani interjút sem véletlenül szervezte ide a képviselő, a Napóleon ellen vívott győri csatának mementót állító emlékműtől alig pár száz méterre keresztezi a kerékpárút a 82-es főutat. Ez lesz az egyik helyszín a három közül, ahol a bringások áthaladását a forgalmas főúton jelzőlámpa támogatja hamarosan.

Vértesszőlősön működik hasonló

– Kismegyeren, Nyúlon és Écsen hagyományos nyomógombos megoldás garantálja a kerékpárosok védelmét, de Écsen radarral felszerelt technika is szavatolja a biztonságukat.

Ez azt jelenti, hogyha a rendszer érzékeli, hogy egy autós a megengedettnél gyorsabban közeledik az átkelőhelyhez, akkor a lámpa automatikusan pirosra vált majd. Egy hasonló elven működő újítást ismerek, amely jelenleg Vértesszőlősön védi a gyalogosokat és bicikliseket – mondta Kara Ákos.

Védőkorlátok, tükrök

A heteken belül működő jelzőlámpás csomópontok mellett az elmúlt hónapokban már több szakaszon védőkorlátot építettek ki és tájékozódást segítő tükröket szereltek fel, Nyúlon és Écsen pedig erősítik a közvilágítást a kerékpárút mellett – tudtuk meg a térség országgyűlési képviselőjétől. Utóbbi azért lényeges része a korszerűsítésnek, mert az utat nem csak sportolásra veszik igénybe; sokan két keréken járnak dolgozni a kisalföldi megyeszékhelyre.

Közülük sokan, akik két vagy három műszakban keresik a kenyerüket, gyakran félhomályban, sötétben indulnak munkahelyükre vagy térnek haza este. Écsen a közvilágítás bővítése azt a célt is elősegíti, hogy a centrumban található bolt melletti terület lassan, de biztosan rendezvénytérré alakuljon.

Kara Ákos a kismegyeri átkelőhelynél. Hamarosan itt is jelzőlámpát vehetnek majd igénybe a kerékpárosok.
Fotós: Rákóczy Ádám

Így lesz teljes

– Az idei esztendő bizonyította, hogy megérte hosszasan küzdeni a Győr–Pannonhalma kerékpárútért. A helyiek örömmel használják, hétvégenként sokan kerékpároznak, futnak, tesznek az egészségükért a védett aszfaltos úton. Emellett a családok szívesen sétáltatják a kutyáikat. Az új út híre szerte az országban szépen terjed, különösen nyáron látogattak sokan ide, hogy tekerjenek Győr és Pannonhalma között. A mostani közlekedésbiztonsági fejlesztésekkel válik kerekké a beruházás. Ezt követően mondhatjuk el azt, hogy minden igényt kielégít a kerékpár­út – zárta szavait Kara Ákos.

A kapukról az önkormányzatok döntenek

Az új kerékpárúton az autók behajtását gátló kapuk szükségességét több kerékpáros megkérdőjelezte az elmúlt egy évben. Mellettük és ellenük pró és kontra lehet érvelni, így az érintett önkormányzatok végül saját hatáskörben döntenek majd a vitatott kapuk sorsáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában