Gyorshajtóknak piros

2023.01.10. 19:44

Écsen addig mehetnek folyamatosan az autósok, amíg nem lépik túl a megengedett sebességet

Újdonság az a jelzőlámpa Győr-Moson-Sopronban, amelyet a 82-es főúton, Écs belterületén telepítettek néhány hete. Automatikusan érzékeli ugyanis, ha egy autó a megengedettnél nagyobb sebességgel közelít a gyalogátkelőhely felé.

Gyurina Zsolt

Az első időszak tapasztalatai alapján hatásosan lassítja a gyorshajtókat az új technológia.

Fotó: Rákóczy Ádám

A Győr–Pannonhalma kerékpárút beruházása keretében biztonságosabb lett a 82-es főúton az écsi József Attila utcai buszmegálló melletti gyalogátkelő, a kerékpárút is biztonságban megközelíthető, hiszen egy nyomógombos jelzőlámpát telepítettek oda, adta hírül nemrégiben Szabó Norbert, a település polgármestere. A gyalogátkelőhelytől mindkét irányban körülbelül 100 méterre sebességmérő berendezések észlelik a főúton a megengedett sebességnél gyorsabban hajtó gépjárműveket és késztetik a szabályok betartására. A működési elv egyszerű: ha egy jármű a megengedett 50 kilométer per órás sebesség felett halad jelentősen, a lámpa pirosra vált előtte. 

– Az áthaladás folyamatos, természetesen egészen addig, amíg mindenki betartja a megengedett sebességhatárt és nem lépi azt jelentősen túl vagy nem akar gyalogos átkelni a zebrán – nyilatkozta a polgármester. – A célunk továbbra sem a gépjárművek akadályozása, hanem az itt élők biztonságának a megteremtése. Ha valaki jelentősen túllépi a megengedett sebességet, akkor továbbra is piros jelzés várható! 

Elmondta azt is, hogy az Écsen élők többsége támogatta az ötletet és örült annak, hogy a 82-es főúton történő átkelés biztonságosabbá vált és csökkent a gépjárművek sebessége. A Közúttal egyeztetve a sebességmérő táblák elé figyelmeztető táblákat helyeznek ki, hogy a megengedett sebesség túllépése a jelzőlámpa pirosra váltásával jár. 

Nemrégiben Nyúlon és Győr-Kismegyeren is hasonló nyomógombos gyalogátkelőhelyek épültek ki. A nyúli és a kismegyeri lámpáknál ugyan van sebességmérő, de azok nincsenek összeköttetésben a jelzőlámpával, csak villogással jelzik a sebességhatár átlépését. Tehát csak Écsen van olyan lámpa, ami a sebességtúllépést „bünteti”, tette hozzá Szabó Norbert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában