Harcolni kell a megrendelőkért

2023.02.23. 19:22

Építőipari fórum Levélen - új technológiák, a szakma jövője - galéria

Az előző időszakkal szemben meg kell harcolni a megrendelőkért – mutatott rá az építőipar egyik kihívására Pintér-Péntek Imre, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke csütörtökön a levéli kultúrházban szervezett kamarai rendezvényen, ahol a szektor jövőjéről is szóltak és új technológiákat is bemutattak.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Czakó Csaba, az iparkamara országos elnökségi tagja, a vármegyei iparkamara építőipari szakosztályának elnöke, mosonmagyaróvári küldöttje kezdeményezésére és közös szervezésben Kulacs Zoltánnal, a kamara elnökségi tagjával csütörtökön Levélen az építőiparban tevékenykedő szakembereknek, a szakképzésben résztvevőknek és egyéb érdeklődőknek tartottak találkozót.

Az építőiparban folyamatosan előre kell lépnünk, fejlődnünk, másként lemaradunk. A kollégákat képeznünk kell, hogy a jövő építőipari munkásainak is átadják a tudást. A szakképzés egyébként is fontos számunkra, de ha mi nem képezzük magunkat, nem tudjuk átadni az ismereteket

 – hangsúlyozta Czakó Csaba, aki úgy véli, az építőipar terén a piac át fog rendeződni. A 28 év éve építőipari vállalkozóként tevékenykedő szakember szerint az elkövetkező időszakban a minőség felé mozdul el a piac, a mennyiséggel szemben.

– A vállalkozások számára legjobb körülményeket teremteni, ez a legfőbb cél – emelte ki Pintér-Péntek Imre, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, aki szerint a Covid után, amikor kiderült, mennyire sérülékenyek a beszállítói láncok, a háborúval és annak következményeivel kell szembenézni. Ezt az építőipar is megérzi. Régi kihívás, különösen Mosonmagyaróváron és környékén, hogyan tartsák itthon a jó szakembereket.

– Most már Ausztria mellett a pozsonyi régió is bejelentkezett a magyar munkaerőre – fűzte hozzá a kamarai elnök, aki úgy véli, a következő egy-két évben meg kell harcolni a megrendelőért, az előző évekkel szemben. Ugyanis az elszabadult infláció, magasabb banki kamatok miatt az építkezések száma visszaesik.

– Bízunk benne, hogy mindenkinek lesz munkája – köszöntötte az egybegyűlteket Kiss Béla levéli polgármester, aki arról is beszélt, hogy az általa vezetett község az egyik leginkább fejlődő település. Egy egészségház építését is tervezik, éppen a rendezvénynek otthont adó kultúrház mellett.

A lényeg, hogy ez a sokakat foglalkoztató szektor a jövőben is működni tudjon.

A rendezvényen új technológiákat is bemutattak, melyről Bíró Péter épületbiológus részletesen beszámolt: a fagyapottal és farosttal való hőszigetelést, annak számos előnyével. Ezt a gyakorlatban is megnézhették az érdeklődők egy épülő levéli háznál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában