Tizenhét emberélet

2023.02.14. 12:54

Az egész világ megismerte: a mosonmagyaróvári származású dr. Horváth Ákos csapata egyetlen orvosaként segített Törökországban - Fotók, videó

"A halálhoz hozzászoktam, de az ilyen mértékű tömegszerencsétlenség engem is nagyon megviselt" – hangsúlyozta dr. Horváth Ákos, aki a törökországi földrengés másnapján már a katasztrófa által leginkább érintett településen, Hatayban segítette az életmentést, a csapat egyedüli doktoraként. A világhálót bejárták azok a képsorok, amikor a romok alól egy más féléves kislányt ment ki, és nem sokkal utána az édesanyát is sikerül kiszedni, gyakorlatilag épségben hetven órára a földrengés után.

Mészely Réka

Egyórás mentési munka után dr. Horváth Ákos karjaiban a kimentett egyéves kisfiú.

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Megrázó képsorok tanúskodnak a törökországi és szíriai földrengésről. A tragédia hallatán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat még aznap útnak indult: a huszonegyfős társaság tagja volt a mosonmagyaróvári származású dr. Horváth Ákos.

Harminckét órán belül már segítettek

– Múlt hétfőn éppen a szentesi légimenőnél indult az ügyeletem, amikor a földrengés híre megérkezett. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, amelynek 2017 óta tagja vagyok, azonnal megkezdte a kiutazás megszervezését. Huszonegyen vállaltuk a kiutazást, négy kutyával, a Turkish Airlinesra súlykorlátozás nélkül adhattuk fel a mentőeszközeinket. Isztambulban szálltunk át és különjárattal jutottunk el Adanába, ahonnan a mentőcsapatokat elosztották. Minket a földrengés által leginkább érintett Hatay nevű településre irányítottak – mondta a Kisalföldnek a fiatal mentő- és sürgősségi szakorvos, aki egyedüli doktorként kísérte el a magyar csapatot. Adanából még egy négyórás út várt a magyar mentőcsapatra, amit busszal tettek meg.

– A földrengéstől számított harminckét órán belül a helyszínre értünk. Két csoportra váltunk, egyik fele a táborba ment felépíteni a sátrainkat, a másik fele meg azonnal megkezdte a mentési munkálatokat. Jómagam Balázs László szolgálatvezetővel mindvégig a terepen tartózkodtunk. Óriási káosz fogadott, gyakorlatilag megszűnt az áramszolgáltatás, a telekommunikációs eszközök működtetése is akadozott – mesélte Ákos.

Sorsfordító pillanatok

Elmondta, az egyébként 1,2 milliós Hatayban - amelyet a szír és afgán  menekültekkel együtt kétmillióan is lakhatnak), óriási pusztításokat végzett a földrengés: minden negyedik-ötödik ház összedőlt.

– Elsőként felderíteni indultunk: ahonnan hangokat hallottak a helyiek, vagy mi, ott próbáltunk segíteni. Maga a földrengés hajnali öt órakor történt, amikor még a legtöbben az ágyban tartózkodtak, de többen próbáltak menekülni és a lépcsőházban érte őket a katasztrófa, többnyire hiányos öltözetben. Azt tudni kell, hogy az éjszakák mínusz öt-nyolc fokosak voltak. Ilyenkor minden óra számít, de az első 72 óra sorsfordító – magyarázta a doktor.

Dr. Horváth Ákos, aki a Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Mentőalapítvány elnöke is egyben, több mint tíz éve dolgozik mentőorvosként, vízi- és légimentőknél egyaránt.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjainak munkáját négy kutya is segítette a helyszínen. 90-es kép
Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Emberpróbáló tapasztalat

– A halálhoz úgymond hivatásom által már hozzászoktam, de egy ilyen méretű tömegszerencsétlenség testileg és lelkileg is nagyon megvisel. Büszkék vagyunk arra, hogy tizenhét ember életét meg tudtuk menteni, ebből négy közvetlenül a mi csapatunknak köszönheti a túlélést. Azt viszont nagyon nehéz feldolgozni, hogy valakinek még fogjuk a kezét, beszélgetünk vele, és a másik pillanatban már nem él – sóhajtotta a szakember.

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

A világhálót bejárták azok a képsorok, amikor a romok alól egy más féléves kislányt ment ki dr. Horváth Ákos, és nem sokkal utána az édesanyát is sikerül kiszedni, gyakorlatilag épségben hetven órára a földrengés után. Hasonlóan menekült meg egy egyéves kisfiú, édesapjával. Egy 15 éves kamaszfiú elvesztése viszont örök emlék lesz a csapatnak: a fiatalember négy családtagja holtteste mellett feküdt órákig, a magyar csapat tolmács révén még tudott vele beszélni. 35 óra megfeszített munka után a mentéséről azonban le kellett mondaniuk.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjai tizenhét ember életét mentették meg a törökországi Hatayban.
Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában