Négy új állampolgár

2023.01.13. 12:40

A magyar állampolgárság nagy érték - a győri városházán köszöntötték az új eskütevőket - Galéria

Az idén először tartottak ceremóniát tartottak a győri városházán, ezúttal négyen váltak gyorsított honosítási eljárással Magyarország teljes jogú tagjává.

Gyurina Zsolt

Állampolgársági esküt tettek a városházán, Győrben, január 13-án.

Fotó: Huszár Gábor

Volt, aki elérzékenyült: Magyarország befogadta. Tavaly 116 személy tett fogadalmat, vagy a hívők állampolgársági esküt Győrben.

A felvidéki Somorjáról érkezett népes családjával Németh Szilvia. Fia, Vonyik András a Bercsényi-iskola diákja, versenyúszó, szlovák korosztályos bajnok. Az édesanya megjegyezte, hogy egy sportolónak a feltételek Győrben sokkal jobbak, mint Somorján, tavaly óta pedig Szlovákia lehetőséget nyújt arra, hogy egy kiskorú felvehesse a magyar állampolgárságot, ha a szülei maradnak szlovákok. 

- Az út hosszú volt, tavaly nyáron adtuk be a kérelmet. Egy magyar elődöt kellett felmutatnunk: András dédnagymamája a Tata melletti Kocson látta meg a napvilágot, ennek dokumentumait nyújtottuk be - magyarázta Németh Szilvia. A 17 éves fiú csak annyit mondott, nagyon várta a napot, hogy végre magyar állampolgár lehessen. 

Kisgyörgy Botond Attila kétkezi munkásként nyolc éve él Győrben, a székelyföldi, korábban színmagyar Árkos faluból települt át. Az összes felmenője magyar volt, a Botond nevet szülei azért adták neki, hogy ezt véletlenül se románosíthassa az ottani, ezt a módszert előszeretettel alkalmazó hivatal. 

Pelle Ernesztin a Vajdaság szülötte, de már jó ideje a győri Dana-gyár dolgozója, egyéb feladatai mellett szerb-magyar fordítója. Mindannyian elmondták: a magyar állampolgárság nagy érték, amely a lelki többlet mellett, ne tagadjuk, gazdasági előnyökkel is jár.

A ceremóniát Rózsáné Taskovics Zsuzsanna anyakönyvvezető vezette, a megjelentekhez Radnóti Ákos alpolgármester szólt néhány szót. Radnóti Ákos lapunknak elmondta, hogy egyszerűsített honosítási eljárással már egymillió új állampolgára lett a hazának. 

- Nagyjából havonta tartunk ilyen eseményt, több mint száz állampolgárt köszönthettem már, felemelő érzés. Győr dinamikusan fejlődik, szeretettel látunk mindenkit, aki nálunk képzeli el az életét - fogalmazott. Megtudtuk, hogy a közelség miatt a Felvidékről jönnek a legtöbben. A hagyományos eljárással, magyar felmenők nélkül nehéz jóval nehezebb állampolgárságot szerezni, sok év itt-tartózkodás kell hozzá. Erre leginkább a Távol-keletről érkezettek esetében akad példa, de ritka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában