Mentális szakmai nap

2022.11.04. 19:48

A munkahelyi mentális egészségről Kerekasztalt Pannonhalmán - fotók

A WHO előrejelzései szerint a munkahelyi stressz és túlterheltség okozta depresszió 2030-ra vezető betegség. A Pannonhalmi Főapátság Teremtő csend mentális szakmai napján a munkahelyi jólét és jól lét fontosságának is komoly szerep jutott.

Dániel Viktória

Fotó: Rákóczy Ádám

A témában megszólalt Csentericsné Arnold Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem HR vezetője, Németh Kinga az Audi Hungária személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági Németh Kinga az Audi Hungária személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Drahos Henriett Busch Hungária Kft. HR vezetője. A beszélgetést Szőcs László bp Európai HR igazgatója moderálta.

A résztvevő HR vezetők saját karrierjük során is megtapasztaltak hullám hegyeket és hullám völgyeket egyaránt. Ezekből a tapasztalatokból merítkezve igyekeznek segíteni kollégáiknak.

A beszélgetés első fő témája az volt, hogyan látják a HR szerepét.

Csentericsné Arnold Zsuzsanna - HR-esként egyfajta katalizátornak kell lenni. Az egyetem épp egy teljes átalakításon megy keresztül a modellváltás kapcsán. Fontos, hogy a vezetőkből elő hívjuk az embert. Ez időnként konfliktusokkal jár. Ezeket tudni kell felvállalni és egy nagyon szilárd értékrendet közvetít és képvisel minden vitában.

Németh Kinga - Tizenkétezer fő dolgozik nálunk. Az, hogy kék vagy fehérgalléros valaki mindegy. Emberek vagyunk. Ha az embert megtalálom, akkor munkaadókként könnyebben tudunk kapcsolódni hozzá. Vezetőknek általában jó menedzsernek kell lenniük, hisz mindannyian pénzből élünk, a vállalatok pedig profitból működnek. Ugyanakkor az is fontos hogy a vezetők tudják hogyan motiválják a dolgozóiak. Már apró kis változtatások is rengeteget számítanak. Például ha a dolgozó hazamehet a munkaruhájában, mert neki pont az a tíz perc fontos, hogy oda érjen a gyerekért az iskolába.

Drahos Henriett – A munkahelyi jólét megteremtése nem kizárólag a munkáltató vagy munkavállaló feladata. Együtt kell tenni az ügyért. Kisebb cégként is folyamatosan gondolkodtunk, mit tehetünk a dolgozóinkért. Az egyik legfontosabb alapköve ennek, hogy a munkavállalóinknak olyan vezetői legyenek, akik emberszámba veszik őket és meghallgatják az észrevételeiket, problémáikat. HR osztályon havonta fél napos workshopot is tartunk konfliktus-,és stresszkezeléssel kapcsolatban. Az utóbbi időben pedig már a társterületekről is jelezték a kollégák, hogy náluk is csináljon hasonlót, mert hallották mennyire hatékony.

A kerekasztal beszélgetés másik fontos témája az volt, hogy a koronavírus járvány milyen kihívások és lehetőségek teremtett a munkahelyi mentális egészség megőrzés terén.

Csentericsné Arnold Zsuzsanna – Az egyetemi életben is nagy törés volt a távoktatás. Kezdetben a hallgatók számára kezdtünk kidolgozni wellbeing stratégiákat, hogy segítsük őket ebben a helyzetben. Nem sokkal később pedig kollégáink, oktatók és kutatók jelentkeztek náluk, hogy saját részre is indítsunk hasonló programot. Ezek a lehetőségek, nagyban segítették a közösségek alakulását. Olyan vezetők és kollégák kezdtek beszélgetni egymással akik már hosszú évek óta nem tették ezt meg.

Németh Kinga – A cégünknél kiemelten fontos a precizitás. Ugyanakkor a koronavírus járvány azt is megmutatta, hogy nem kell a munkatársakat folyamatosan ellenőrizni, hogy nagyobb bizalommal lehetünk egymás iránt. Emellett egy régi vágyunk a saját egészégmenedzment fejlesztésének is nagy lökést adott ez az időszak. Van orvosunk, pszichológusunk, aki érti, hogy működik a szervezet és preventív jelleggel tud segíteni a mindennapokban. Van lehetőség pszichológiai tanácsadást kérni, a kiégés megelőzését segítő előadáson részt venni. Igyekeztünk egyfajta tálcát kialakítani, amiről mindenki azt vehet le amire szüksége van. A kommunikációt terén is nagy lökést adott a COVID. Megmutatta, ha meg akarjuk egymást érteni, és nem hagyjuk, hogy az egónk válaszoljon, akkor pillanatok alatt megtalálhatjuk a közös hangot.

Drahos Henriett – A mi ágazatunkat annyira nem vetette vissza a járvány. Ez idő alatt 100 fős bővítést hajtottunk végre. Ugyanakkor fontos volt számunkra, hogy megőrizzük a családias jelleget. Rengeteg beruházást hajtottunk végre a jobb munkakörnyezet kialakítására új világítást és elszívóberendezéseket szereltünk be, valamint felújítottunk az étkezőt és közösségi helyeket. A kollégákkal elégedettségi kérdőívet is kitöltettünk, hogy lássuk milyen irányba kell fejlődnünk. A vezetőknek pedig külön képzést biztosítottunk arra, hogy hogyan vegyék észre mik az igényei a beosztottaknak. A munkavállalóknak van lehetőségük coachingra vagy egyéni terápiára. És fizetés nélküli szabadságot is kérhetnek, ha úgy érzik arra van szükségük, hogy rendezni tudják a lelki egyensúlyukat.

A résztvevők egyértelműen egyetértettek abban, hogy a munkavállalók jólétére való kiemelt odafigyelés csökkenti a táppénzes napok számát, valamint elősegítette a hatékonyabb munkavégzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában