Mellrák elleni küzdelem

2022.10.21. 19:53

Pinksétával hívták fel a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára Sopronban - fotók

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében a mellrák szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet a városháza elől péntek délután induló Pinkséta, amit Pásztor Enikő kezdeményezésére szerveznek meg évente.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

Enikőt 2019-ben diagnosztizálták mellrákkal. Gyógyulását követően határozta el, hogy minden lehetséges módon, így egy közös városi sétával is igyekszik felhívni a nők figyelmét a szűrés fontosságára.

Kezdeményezését a városvezetés és dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont röntgen és izotópdiagnosztikai osztályának főorvosa is felkarolta, akivel közösen szervezik a rózsaszín sétákat.

A programon elhangzott, hogy a kórház októberre meghirdetett mammográfiás szűrőprogramja rendkívül sikeres, a vártnál is nagyobb az érdeklődés iránta.

Eszerint a hónap valamennyi péntekén 8 és 13 óra között beutaló és előjegyzési időpont nélkül várják azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akiknek két éven belül nem volt mammográfiás vizsgálatuk.

A rendszeres szűrésen való részvétel azért nagyon fontos, mert így az esetleges elváltozásokat még időben tudják diagnosztizálni.

A szűrés minimális kellemetlenséggel jár, mindössze tíz percet vesz igénybe, de életmentő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában