Rák és szemölcsök ellen

2022.09.24. 12:05

Minden intézményben kérték a HPV elleni oltást Győr-Moson-Sopronban

Idén is ingyenesen igényelhették a HPV elleni védőoltást a 7. osztályos diákok számára a szülők. A megye minden általános iskolájából kértek vakcinát. A lányok mellett egyre több fiút is oltanak.

A lányok döntő többsége megkapja a HPV elleni védőoltást, a fiúk száma is egyre nő. A felvételen Pack Henriett a tájékoztató füzetekkel. Fotó- illusztráció: Kisalföld-archív / Csapó Balázs

A jelenleg elérhető legkorszerűbb, HPV elleni védőoltást kapják a 7. osztályos diákok. A szülők szeptember 12-ig jelezhették az intézményeknek az igényüket. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal adatai szerint a megye mind a 128 általános iskolájából igényeltek vakcinát, összesen 3200 diák, 1700 lány és 1500 fiú számára. 

Az oltások száma a kezdetektől folyamatosan növekszik, a lányok körében évek óta 80 százalék körüli. A fiúk esetében pedig idén 100-zal több tanulónak kérték a megyében, mint tavaly. A nemek közti különbség is egyre kisebb. Ez azért jelentős, mivel a lányok számára már 2014-ben elkezdődött az oltási program, a fiúk viszont csak 2020 óta igényelhetik, szintén ingyenesen. Az érintettek 95 százaléka pedig meg is kapja azt. 

A HPV a méhnyakrákok 99 százalékáért felelős, de a női nemi szervi daganatok 60–70 százalékát is a vírus okozza. Ezenkívül ez felelős a végbél- és garatrákok 80–85 százalékáért, valamint a férfi nemi szervi daganatok feléért. A rosszindulatú daganatokon kívül pedig a nemi szervi szemölcsök kialakulását is okozza. 

Az oltás hatékonyságának köszönhetően szűrések során a méhnyakrákot megelőző és egyben előrejelző állapotok 75 százalékos csökkenését tapasztalják a szakemberek. Fontos kiemelni, hogy a méhnyakrák stádiumát a szűrések során felfedezhető megelőző állapotok előzik meg, és a kifejlődéséhez több év szükséges. Ezért a szexuális élet megkezdése után az évenkénti méhnyakrákszűrés elengedhetetlen fontosságú, amit a védőoltás nem helyettesít. 

A védettséghez a 13 éveseknél két adag oltóanyag szükséges, amit az idén októberben és jövő áprilisban kapnak meg a diákok. A 15 év felettieknél pedig három adag beadása szükséges, októberben, decemberben és áprilisban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában