Nevelőszülői hálózat

2022.09.13. 16:04

110 gyerek él nevelőszülőnél Győr-Moson-Sopron megyében - 10 új család és nevelőszülők nyitották ki szívüket és otthonukat

Győr-Moson-Sopron nevelőszülői hálózatába körülbelül hatvan szülő tartozik.

Ollári Gergely

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyházmegyei intézményként családjukat nélkülöző gyermekek ellátásáról gondoskodik, azzal a célkitűzéssel, hogy azok szeretetteljes, minél családiasabb környezetben nőhessenek fel. A szervezet nevelőszülői képzését követően kedden délelőtt tíz család kapta meg tanúsítványát Győrben, köztük hat megyei részvevővel. Győr-Moson-Sopron nevelőszülői hálózatába körülbelül hatvan szülő tartozik, 110 gyerek él nevelőszülőnél a megyében.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató azoknak a gyerekeknek nyújt otthont, biztonságot, érzelmi stabilitást, akik a saját családjukban, valamilyen oknál fogva nem nevelkedhetnek. A gyermekvédelem rendszerébe bekerült fiatalok száma szolgáltatási területükön több mint 6000, megyénkben jelenleg 110 gyermek él nevelőszülőknél, ám sokan várnak még szerető családra. Győr-Moson-Sopron nevelőszülői hálózatába mintegy hatvan nevelőszülő tartozik. A szervezet nemrég Győrben képzést is nyújtott azoknak, akik a nevelőszülői hivatást választották. Ennek a képzésnek rendezték meg kedden délelőtt a zárását, mely során tíz család vehette át tanúsítványát, köztük hat megyei részvevővel. Ők azok, akik majd a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után fogadhatnak gyerekeket. A fiatalok addig maradnak a nevelőszülőnél, ameddig sorsuk nem rendeződik: visszakerülhetnek a vér szerinti családjukhoz, vagy örökbe fogadhatják őket. Ez nem azt jelenti, hogy a családok mindössze néhány hónapot gondoskodnak a gyermekekről, sokszor előfordul, hogy a fiatal 18 éves koráig, sőt utána is a nevelőcsaláddal marad, utógondozotti ellátottként.

- A képzésen többek között jogi, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismereteket szereznek a résztvevők. Emellett arra is felkészítjük őket, hogy a családjukba érkező gyermek nem marad mindig velük. Ha vállalják ezt a hivatást nem elég az, hogy valaki szereti a gyermekeket, és hogy van elég hely az otthonukban. Egy olyan felelősségteljes döntést hoznak meg ezzel, ami bár kihívásokkal, nehézségekkel teli, ugyanakkor mégis rengeteg örömmel jár - mondta el lapunknak András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.

Hozzátette: folyamatosan várják azoknak jelentkezését, akik segítséget nyújtanának azoknak a gyermekeknek és fiataloknak, akiket valamilyen oknál fogva kiemelnek vérszerinti családjukból. Amint összegyűlik egy csoportlétszám, lehetőség szerint azonnal képzést indítanak számukra, Győrben is.

A keddi eseményen kapott tanúsítványt Szabó Szilvia, aki Mindszentpusztán él családjával, és három gyermek boldog édesanyja.

- Családomban két nevelőszülő is van, így nyertem betekintést mindennapjaikba. Amikor az egyik kislány szemébe néztem, láttam azt a mérhetetlen szeretetigényt, ami ezekre a gyermekekre jellemző. Ekkor döntöttem el, hogy belevágok. Feladtam külföldi munkámat, és párom támogatásával jelentkeztem a képzésre. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és sokkal bölcsebb is lettem. Három gyermek mellett egy anya pörgős életet él, itt megtanultam mennyire fontos a türelem, és alig várom már, hogy bővüljön családunk – fogalmazott Szabó Szilvia.

Szintén a nevelőszülői hivatás mellett döntött a mindössze 28 éves Veszelyiné Benedek Nikoletta is, aki Győrben él párjával, nyolc éves kislányával és négy éves kisfiával.

- A televízióban láttam egy riportot a nevelőszülőségről, és azonnal megfogott. Nem volt kérdés, hogy jelentkezem. Férjem, gyermekeim, és a nagyszülők is egytől-egyig támogatnak. Fiatalon hoztuk meg ezt a döntést, de nagy álmunk vált valóra. Természetesen tudjuk, hogy az elengedés nem lesz könnyű számunkra. Ezt kezelnünk kell, és fontos, hogy mindig szemünk előtt legyen, miért is vállaltuk ezt a szerepet – mondta el lapunknak a kétgyermekes anyuka.

Az eseményen Révai Istvánné, az ÁGOTA Alapítvány Felnőttképzési intézmény vezetéséért felelős ügyvezető igazgatója is megköszönte a családok részvételét, és hangsúlyozta: a szervezet a képzés után is folyamatosan támogatja őket, és segítséget nyújt számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában