Táborzáró műsor

2022.08.05. 22:01

Megújult a Rajka Faluház nagyterme - galéria

A Ragendorf Német Nemzetiségi Táncegyüttes táborzáró műsorával adták át a Rajka Faluház megújult előadótermét pénteken délután.

kisalfold.hu

Harmincegy éve szülői kezdeményezésre jött létre Rajkán egy német gyermektáncegyüttes. Vezetője az akkor friss diplomásként a községbe kerülő Kalmárné Koszonits Klára pedagógus lett, aki azóta is a csoport vezetője. Az első táncpróbán több mint 40 gyermek és szülő jelent meg és a Ragendorf Német Nemzetiségi Gyermektáncegyüttes nevet választották maguknak, ezzel is jelezve kötődésüket a községhez és a helyi német hagyományokhoz. Céljuk azóta is, hogy megőrizzék, továbbadják és bemutassák a még fellelhető és élő nemzetiségi hagyományokat, dalokat, táncokat.

A hét folyamán tábort szerveztek, melyen harmincnégy gyermek vett részt, két csoportban.

Amint azt a Rajka Faluházban pénteken szervezett ünnepség keretében Kalmárné Koszonits Klára elmondta, a tánctáborok hagyománya huszonötéves, ahol rajkai és magyarországi német táncokat tanítottak főként. A hét folyamán kilenc táncot tanultak a gyermekek, de ezen túl számos szórakoztató program várta őket a kézműveskedéstől a lipóti termálban való fürdőzésig. A tanultakból pedig ízelítőt nyújtottak szüleiknek és az érdeklődő közönségnek, mindezt a Rajka Faluház felújított nagytermének átadója keretében.

Kiss Vince rajkai polgármester arról számolt be, hogy saját forrásból mintegy hétmillió forintot fordítottak az előadóterem korszerűsítésére. Az épületet korábban bővítették, megszépült az udvara, most a nagyterem falburkolatot kapott, festették, új képfüggesző-rendszert alakítottak ki, a színpad nagy teherbírású burkolata mellett új a közönségtéren a műpadló is, ahogy a színpad lépcsője is.

A munkával itt nem állnak meg: a következő ütemben a radiátorokat cserélik, és az elavult lámpákra is ez vár. A faluvezető külön kiemelte, hogy a munkálatokat helyi vállalkozók végezték el, és fontosnak tartja az önkormányzat a felelős gazdálkodást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában