Útmunkák félidőben

2022.08.22. 09:08

Győr-Moson-Sopron megyében idén több mint 57 kilométernyi útszakasz újul meg - Hírgrafikán mutatjuk a szakaszokat

A hazai közúthálózat idei korszerűsítési munkáinak több mint felével már végeztek a szakemberek.

Szeghalmi Balázs

Útépítés testközelből – Péntek Sámuel útépítő szakember kánikulai hőségben dolgozik a rábapatonai bekötőút szegélyén. Fotó: Nagy Gábor

  • Országosan 523 kilométernyi út átfogó felújítását fejezték be a kivitelezők, míg 490 kilométeren jelenleg is zajlanak a munkálatok.
  • Szűkebb régiónkban idén 22 út­­felületet tesznek rendbe.
  • Győr-Moson-Sopron megyének mind a hét járását érintik a projektek; a legtöbb útkorszerűsítés a Rábaközben történik idén.
  • Eddig tíz szakasszal készültek el az útépítő szakemberek, a befejezett részeken a beavatkozási hossz közelít a 16 kilométerhez szűkebb pátriánkban.
  • A lezárt útmunkák közül az eddigi leghosszabb etap a Maglóca és Acsalag közötti úton történt, itt 10 méter híján kerek 3 kilométer újult meg.

Lezárt és folyamatban lévő útfejlesztések

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Közút tájékoztatása szerint országosan a „második félidőbe” léptek az útépítők, míg Győr-Moson-Sopron esetében egyelőre közelítenek ehhez a szakemberek. A folyamatban lévő útmunkák száma jelenleg tucatnyi megyénkben. Az érintett projektek során a beavatkozási hossz meghaladja a 41 kilométert. Összességében ez azt is jelenti, hogy nagyjából 57 kilométernyi felújított útnak örülhetnek majd év végén az autósok szűkebb régiónkban.

 

Megyei adatok

A Magyar Közút tavaly év végi statisztikája szerint Győr-Moson-Sopronban a közúthálózat 1873 kilométer hosszú. Ebben benne van 57 kilométer autópálya és közel 115 kilométer autóút is. Visszatérve a folyamatban lévő munkákra; ezek közül a legnagyobb falat a rábapatonai bekötőút teljes körű korszerűsítése közel 8,5 kilométer hosszan. Utóbbi beruházás érinti Koroncót is.

Éveket vártak a korszerűsítésre

„Nagy az öröm. Évek óta vártunk arra, hogy a sportpálya és az üzemi terület közötti, közel másfél kilométeres szakaszt rendbe tegyék a falunkban. A szóban forgó etapon évről évre nehezebb volt közlekedni, s ezt minden létező fórumon jeleztük is a döntéshozóknak” – mondta kérdésünkre Kovács Andor Tamásné Kovács Edit.

Dunakiliti polgármestere hozzátette: remélik, hogy a szigetközi település és Feketeerdő közötti, körülbelül 2,5 kilométeres szakasz felújítására is sikerül hamarosan forrást találni, illetve a Dunakilitihez tartozó Tejfaluszigeten és a szomszédos Dunasziget részein is ráférne nagygenerál a településeket összekötő útra.

Így néz ki a teljes körű korszerűsítés

A külső vállalkozók bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélik ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik. Továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak a cégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában