Csípős nyarunk lesz

2022.05.17. 12:04

Jönnek a szúnyogok – A tervezett elárasztás kényesen érinti a Szigetközt

Még néhány hét lehet hátra az első szúnyogok megjelenéséig. Biológiai és kémiai gyérítéssel lehet csökkenteni a számukat.

Hécz Attila

Győrben már a múlt héten megkezdték a biológiai gyérítést a belvárosi tavak, vizek környékén. Fotó: Győr-Szol

Minden évben reménykedünk, hogy kevesebb lesz, de szúnyogból néha egyetlenegy is megkeserítheti az életünket. A rémhírek dacára különleges trópusi fajoktól idén sem kell tartanunk a szakértő szerint.

– Még néhány hét lehet hátra az első szúnyogok megjelenéséig – mondta lapunk érdeklődésére Havasréti Béla győri rovarszakértő, agrozoológus. – Magyarországon, így a Kisalföld térségében is három-négy faj van, ami csíp, míg Európában talán négyszáz olyan szúnyogféle is honos, amely egyáltalán nem megy az ember közelébe. Amit legközelebbről ismerhetünk, az az úgynevezett gyötrő szúnyog. Úgy gondolom, a neve nem szorul magyarázatra. 

A szakértő elmondta, hogy a szúnyogok a gyorsan mozgó vizeket nem kedvelik, ellenben a pangó, ártéri területeken fellelhető állóvizek, mocsaras területek kiváló költőhelyek imágóiknak. Ezzel együtt az esős időszakok után is rengeteg lárva kelhet ki pocsolyák környékén. Ilyenkor a házak közelében is gyakoribb vendég a szúnyog. 

– A hiedelemmel ellentétben hazánkban egyáltalában nem honosak, és várhatóan nem is terjednek el „veszélyes”, betegségeket terjesztő fajok, így ezektől nem kell tartanunk – jegyezte meg a szakember. – A gyötrő szúnyog csípése bőrirritációt okozhat, de különösebb egészségügyi probléma nem léphet fel. 

A szakember szerint a kémiai gyérítés minden tekintetben káros a környezetre. 

– Amíg a káros növényvédő szereket lassan betiltják, addig a hasonló hatással bíró kémiai gyérítés „szükséghelyzeti engedéllyel” lehetséges – magyarázta a rovarszakértő. – A hat-hét óra lebomlási idejű szúnyogirtó szerek ruházatra, gyerekjátékra, termesztett zöldségeinkre, gyümölcseinkre kerülve károsíthatják szervezetünket. 

A szakértő szerint a földi kémiai melegköddel való gyérítés hatása ugyan kisebb, mint a légi kémiai irtásé, de néhány szúnyogcsípés elviselése még mindig kisebb kár, mint környezetünk, élőhelyünk rombolása. Fotó: Győr-Szol

Győrben a Győr-Szol munkatársai már megkezdték a földi, biológiai szúnyoggyérítést. Elsőként a városi tavak környékén, az Iparcsatornánál, illetve a gyirmóti és a bácsai városrészekben végzik el a munkát. A Rábaközben, illetve Mosonmagyaróváron az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a katasztrófavédelem központilag végzi a szúnyogirtást. 

A Szigetközben – különösen az ártéri állóvizek miatt – a kistelepüléseknek össze kell fogniuk, és összehangolva megszervezniük a biológiai gyérítést. Ha igaz, idén erre különösen nagy szükségük lesz. 
A szigetközi hullámtéri vízpótló rendszer tavaszi elárasztásáról döntött nemrégiben a Szigetközi Üzemelési Bizottság. Ehhez azonban még több víznek kell jönnie a Dunán. A döntés értelmében – amennyiben a hidrológiai feltételek ezt megengedik – az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Rajkánál kezdeményezi a vízhozam növelését. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a szigetközi elárasztás. 

A térségben élők minden évben attól tartanak, túl késői lesz az elárasztás, és nyáron megeszik őket a szúnyogok. 

– Az elmúlt két évben szerencsére kevés szúnyogunk volt – mondta Cseh Benjámin, Dunasziget polgármestere. – Minden eshetőségre felkészülve a környező településekkel – Lipót, Püski, Dunaremete, Kisbodak és Dunasziget – közösen vásároltunk egy nagy teljesítményű ködképző gépet, amely nagy segítségünkre van invázió esetén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában