Izgalmas verseny

2022.03.29. 14:37

Német versfordításból a legjobbak a soproni lícisták

Izgalmas műfordító versenyen vett részt a soproni Líceum négy diákja. Kortárs német verseket kellett magyarról németre, illetve németről magyarra átültetniük, a fordításokat pedig maguk a költők értékelték. Az országos verseny legjobbjai lettek a licisták a magyarról németre fordításban.

Munkatársunktól

Három óra állt a versenyzők rendelkezésére azon az online műfordító versenyen, ahol nemcsak a német nyelvet kellett kitűnően ismerni, a németül való gondolkodás, sőt, érzés képességére is szüksége volt a résztvevőknek, hiszen ezek nélkül nem születhet vers. Márpedig Kósa Kimberlinek, Domonkos Petrának, Németh Fanninak és Visi Olivérnek - mind a négyen a 11. C-be járnak - magyarról németre, illetve németről magyarra kellett a kortárs verseket átültetniük. Kitűen megoldották. Az országos verseny első helyezettjei lettek a magyarról németre való versfordításban, a németről magyarra átültetés kategóriájában  pedig ötödikek.

 

- Lang Krisztina tanárnő szólt a versenylehetőségről, s mivel mind a négyen szeretjük az irodalmat és nemzetiségi németes osztályba járunk, no és elég kiváncsiak is vagyunk, jelentkeztünk. A választható versek kortárs művek voltak, segédeszközt nem használhattunk, az pedig még izgalmasabbá tette a helyzetet, hogy maguk a költők értékelték a munkáinkat - mondta el a versenyről Kósa Kimberli.

 

- Három-három, még nem publikált kortárs verset kaptunk a két kategóriában. A fordításnál törekedni kellett  arra, hogy az alkotások irodalmi értéke ne sérüljön. Tehát nem egyszerűen fordítani kellett, verset kellett írni - tette hozzá Domonkos Petra, aki a líceumi Irodalmi Társaságnak is tagja volt, szereti a verseket és már latin műfordításban is kipróbálta magát.

 

- A magyarról németre fordítás volt a nehezebb, igyekeztünk a versformát is visszaadni. Németül kellett gondolkodnunk, ehhez most nagyon jól jöttek a nemzetiségis tanulmányaink. Mindig is szerettem a verseket, korábban én is megpróbálkoztam az írásukkal, ez a tapasztalat is segített - veszi át a szót Németh Fanni.

 

- Többféle versenyen vettem már részt, de olyanon, ahol németül kellett verset írni vagy fordítani, még nem. Kíváncsi voltam, milyen lehet, úgyhogy csatlakoztam a csapathoz és nem is bántam meg. Érdekes volt, izgalmas, jó tapasztalatokat szereztem - mondta végül  Visi Olivér.

 

Országos versenyt nyerni, ráadásul ilyen nehéz és különleges feladattal, valóban jó tapasztalat - tehetjük hozzá. Költők és múzsák díjazták a licista műfordítókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában