Minden évhez egy portré

2022.03.07. 09:06

Gönyű 800 éves - Az ünnepre 800 helyi lakos fényképét helyezik fel egy molinóra

Nem sok település büszkélkedhet azzal, hogy az első írásos emlékei nyolcszáz évvel ezelőttről származnak. Gönyű idén ünnepli a nyolcadik centenáriumát. Ezen apropóból a Gönyűi Honismereti Egylet szeretne rendhagyó molinót készíteni.

Dániel Viktória

A fotózás mellett az ilyenkor hagyományos és látványos zászlócserét is elvégezték. A téren lévő árbócra új magyar zászló került, valamint a Duna menti országok lobogóit is újra cserélték, emellett hajózási kódzászlókat és Szent Miklós-lobogót is feltettek.

Forrás: Csapó Balázs / Csapó Balázs

A hűvös márciusi idő ellenére sokan gyülekeztek szombat reggel a Háry Dezső téren. Az ünnepi évre a Gönyűi Honismereti Egylet szeretne nyolcszáz helyi lakos portréjából molinót készíteni. 
 

– Idén minden esemény eköré szerveződik, a mi egyesületünk is sok ilyen programmal készül. Az egyik első célkitűzésünk ennek a molinónak az elkészítése. Ma volt az első fotózás, de lesznek még továbbiak is, amire reméljük, minél többen eljönnek – mondta el Écsiné Dobai Ágnes, a Gönyűi Honismereti Egylet elnöke. 
 

Vidáné Zalka Klára elmondta, a Facebookról értesültek az eseményről és az évfordulóról is. Született gönyűi, és ezt büszkén vállalja. Szívügye minden, ami a faluhoz kapcsolódik, így boldogan jött. Édesanyja, Zalka Jánosné is vele tartott a fotózásra. A hölgy elmondta, nagyon szeretné, hogy sokan csatlakozzanak, hisz ez is büszkeség a falunak. 

 


 

– A feleségem a polgármestertől hallott róla, valamint az újságban is olvasta, én pedig tőle tudom, ő az én hírszolgálati központom – mondta mosolyogva Szabó Gyula. – Nem érdemes kihagyni. Nem tudhatjuk, hogy mi lesz a második nyolcszáz évben, de reméljük, ezek a képek is fennmaradnak majd. 
 

Szabó Gyuláné azt is elmesélte, hogy Debrecenből költöztek a településre 23 éve. – Nagyon jó ötletnek tartom ezt. Az ilyen kezdeményezésekkel még jobban lehet erősíteni a településen az összetartozás érzését. 
 

A fotókat három helyi fotós, Jagodics Patrik, Szőke Niki és Kovács Teréz készíti el. 

 

– Tavaly a négy évszak fotópályázaton két évszak fotósa is lettem. Ennek kapcsán érkezett a megkeresés. Nagy megtiszteltetés, hogy szóba kerültem és hogy számítanak rám – mondta el Szőke Niki, aki 4–5 éve kezdett el hobbifotósként fényképezni. – Nagyon jó a kezdeményezés, összekovácsolja az embereket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában