Hagyomány

2022.02.15. 13:30

Elkezdődött a Házasság Hete - Sorba álltak az áldásért a párok Győrben - fotók

A Házasság Hete programsorozatot 11. alkalommal tartják meg Győrben. Hagyomány, hogy ökumenikus áldásra jöhetnek a párok a győri bencések Loyolai Szent Ignác-templomába.

Bella Violetta

Tíz-tizenkét pár várakozott a padok között már a program kezdete előtt, Radicsné Hécz Mária és Radics István az elsők között érkeztek, és lapunkban olvastak a lehetőségről. Bár 32 éve házasok, Mária azt mondta, az áldásra nagy szükség van a mindennapokban. Sárai-Szabó Kelemen atya, Bogdányi Mária evangélikus lelkész és Strifler Zoltánné református lelkipásztor fogadta a házaspárokat. Nem mindenki ragaszkodik a saját felekezete szerinti pásztor szavaihoz: Szesztai Tímea és Bander Márton például római katolikusként a református lelkészt kérték az értük való imádságra. Tizenöt éve házasok, három gyermekük kísérte őket a templomba, úton hazafelé jöttek be, ahogy Márton mondja, megkoronázni a napot egy áldással.

 

Győrben 11. alkalommal szervezik meg a Házasság Hetét, idén Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata egymillió forinttal támogatta a programsorozatot. Az évek folyamán nőtt a részt vevő felekezetek és civil szervezetek száma, valamint a programok fiataloknak szóló és interaktív lehetőségekkel is bővültek.

 

Bogdányi Mária evangélikus lelkész, a Házasság Hete egyik győri koordinátora azt mondta, a fő a házaspárok együtt töltött minőségi ideje, ezt próbálják segíteni a programok és az áldás is. – Jól beilleszthető egy randevúba. El tudom képzelni azt is, hogy egyik fél a másiknak ezt meglepetésként szánja, hogy behívja a templomba. A másiknak és Istennek ajándékozott idő ez.

 

Fontos, hogy a programok során igyekeznek reális képet festeni a házasságról, nem titkolva el a nehézségeket és hullámvölgyeket sem.

 

– Férjemmel minden évben a házassági évfordulónkon elolvassuk az esketési prédikációt – mondta Strifler Zoltánné református lelkész. – Jó emlékezni arra, hogy egyszer ott álltunk és Isten áldását kértük. Jó érzés emlékezni tudatosan erre, és akár évente ilyenkor megerősíteni. Nagyon felemelő lelkileg: feltöltjük a tartalékainkat. A házasság Isten rendelése, és tapasztalatom szerint az ember kiteljesedése is, mert akkor ismeri meg az ember igazán önmagát, amikor ott van egy másik ember mellette. Sőt, szerintem Istent is csak így együtt tudjuk igazán megismerni.

 

 

Ugyanakkor az elköteleződésre nem egyszeri kimondott igenként tekint, hanem napi feladatként: – Mint minden élő organizmust, a házasságot is szükséges, hogy gondozzuk és ápoljuk. Ha csak úgy hagyom, akkor el fog száradni, elvész belőle az életerő. Pedig nem jó az embernek egyedül lenni, ezt írja a Biblia, de mindenki megtapasztalta ezt élete valamilyen pontján maga is.

 

Vasárnap a Káposztásmegyeri Református Egyházközség istentiszteletével kezdetét vette a 15. Házasság Hete programsorozat. Négy kontinens 21 országában a keresztény egyházak és civil szervezetek igyekeznek a házasságok és a család fontosságára irányítani a figyelmet. 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a programsorozat fővédnöke.

 

Idén már 70 település csatlakozott a hivatalos programsorozathoz, de ennél is több településen lesz a mise, az istentisztelet vagy előadás központjában a házasság. A Házasság Hete országos koordinátora, Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója azt mondta, a járvány különös kihívások elé állította a kapcsolatokat, ezért választották a Maradjunk együtt! mottót a 2022-es évre.

 

Gary Chapman, az öt szeretetnyelv megalkotója, világhírű párkapcsolati szakértő a magyar szervezőnek és résztvevőknek küldött videóüzenetében arra hívta fel a figyelmet: a házasságok vagy növekednek, vagy visszafejlődnek, sosem stagnálnak, ezért érdemes keresni a növekedés útjait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában