Új év, újdonságokkal

2022.01.03. 06:55

Változásokat hozott 2022 - Adómentesség, áremelések és új egészségügyi előírások várhatók

2022 számos újdonsággal érkezik. A nyugdíjasok már januárban örülhetnek az emelésnek, míg a Szép-kártyával februártól vásárolhatunk élelmiszert. A közlekedésben viszont áremelést, az építkezés terén pedig új szabályozásokat hoz az új esztendő.

kisalfold.hu

Februártól május végéig élelmiszerboltban is lehet Szép-kártyával fizetni. A felvételen Török Zoltán győr-belvárosi bolttulajdonos. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Nyugdíjemelés

 

Már a januári járandóságot emelt összegben kapják meg a jogosultak. A rendelet 1-jén lépett hatályba, így az eddigi törvényben szereplő 3 százalékos inflációs mérték helyett 5 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Ezzel az átlagnyugdíj összege 160.960 forintra emelkedik. Az öregségi nyugdíjban részesülők mellett 27 másik nyugdíj-, járandóság-, illetve pótlékkategóriát is érint a változtatás. Nem adóznak a 25 éves kor alattiak Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a kedvezmény havi összegéig a 25 év alattiaknak. A kedvezmény első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe.

A munkáltató automatikusan figyelembe veszi az adómentességet, kivéve, ha a jogosult nyilatkozatban kéri a kedvezmény mellőzését. Február 15-től pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluliakat nevelnek. 

 

Drágul a sztrádamatrica 

 

Az autópálya-matricák ára jelentősen emelkedik. A megyeie- ké 5200-ról 5450 forintra nő. Az országos úthasználathoz a tíznapos matrica 3820 forintba kerül az eddigi 3640 helyett, míg a havi matrica ára 4970-ről 5210 forintra drágul. Az éves ticketért pedig 44.660 helyett 46.850 forintot kell fizetni januártól. Emellett új, eddig ingyenes szakaszokra is bevezetik az útdíjat. A megyében az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza lesz fizetős. 

 

Építési rendeletek 

 

Két halasztást követően 2022. június 30-ra tolták ki azt az építési rendeletet, miszerint csak úgynevezett nulla energia- igényű, új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Január elsejével ugyanakkor életbe lépett az Üvegkapu rendelet, miszerint az építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokban az építőipari cégeknek vállalniuk kell, hogy nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók adatait. 

 

Kötelező visszahívás 

 

Minden háziorvos köteles legalább egy hétvégét biztosítani koronavírus elleni oltások beadására. Az időpontot a háziorvos választja ki és gondoskodnia kell arról, hogy a lakosságot értesítse. Az EMMI új rendelete szerint biztosítaniuk kell online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A nem fogadott hívásokra mihamarabb reagálniuk kell visszahívással vagy más visszajelzéssel. 

 

Ételt SZÉP-kártyával 

 

Négy hónapig bolti élelmiszer-vásárlásra is fordítható a Széchenyi-pihenőkártya. 2022. február 1. és május 31. között lehet a vendéglátás alszámlára érkező munkáltatói utalásokat ilyen céllal felhasználni. Csak alkoholt és dohányterméket nem lehet belőle vásárolni. A kártyákon lévő források szabad felhasználhatóságát is módosították: 2022. december 31-ig lehet alszámláktól függetlenül elkölteni az összegeket. 

 

Tartásdíj-támogatás 

 

Három hónap késedelem után megelőlegezi az állam a gyerektartást. A korábbi bérkorlátot eltörlik, így most már jövedelmi helyzettől függetlenül minden család jogosult lesz a segítségre a tartásdíj elmaradása esetén. A megelőlegezett tartásdíj összegének felső határa is jelentősen emelkedik, a korábbi 14 ezer forintról 50 ezer forint fölé nő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában