járvány&oltás

2021.11.23. 06:51

Oltási akcióhét – Öt kórházban adják be előzetes regisztráció nélkül a vakcinát Győr-Moson-Sopron megyében

Az átoltottság növelése és a pandémia megfékezése érdekében november 28-ig tartó oltási akcióhét kezdődött hétfőn az oltópontokon. A kórházak országszerte megemelt kapacitással és időpontfoglalás nélkül várják az érkezőket reggel 7 és este 7 óra között akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra.

Barki Andrea

Az oltásra érkezőket tájékoztatják, milyen vakcinát javasolnak. Képünk a győri kórházban készült. Fotó: Cs. B.

Fotó: CSAPO BALAZS

Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn öt kórház tizenkilenc oltópontján kezdődött meg az oltás. Reggel hét órakor már nagyon nagy volt az érdeklődés, minden kórházban több mint száz várakozó volt.

– Megyei szinten az oltásra érkezők nyolcvanöt százaléka a harmadik oltást szerette volna felvenni, körülbelül tíz-tizenkét százalék az első oltásra érkezett, és minimális számban voltak, akik második oltásra jöttek – tájékoztatta lapunkat Széles Sándor kormánymegbízott tegnap délután a győri oltóközpontban. – Az oltás iránt a reggeli órákban volt a legnagyobb az érdeklődés. A várakozási idő csökkentése érdekében azt szeretném kérni mindenkitől: akinek van rá lehetősége, foglaljon időpontot az eeszt.gov.hu oldalon. Így gyakorlatilag pár perces várakozást követően szinte pontosan be lehet jutni. A jelentkezők 10–12 százaléka az első oltásra érkezett tegnap.A kormánymegbízott azt kérte, hogy mindenki éljen a felkínált lehetőséggel ezen a héten, vegye fel az oltást, mert az elmúlt napok fertőzési számai nagyon felfutottak.

– Az elmúlt hét adataihoz viszonyítva egyértelműen látszik, hogy a delta-variáns rendkívül agresszíven fertőz, a kórházakba is többnyire oltatlan páciens kerülnek – szögezte le.

Az oltásra érkezőket tájékoztatják, milyen vakcinát javasolnak. Képünk a győri kórházban készült. Fotó: Cs. B.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház A épülete előtt hétfőn reggel hétkor hosszú sorokban várakoztak az emberek, hogy regisztráció nélkül jussanak oltáshoz. Délben már csak néhányan álltak sorban, de mire kitöltötték az oltáshoz szükséges nyilatkozatot, már be is jutottak az épületbe.

– A mai oltási hét szervezését már két hete elkezdtük. Olyan jól sikerült, hogy péntekre készen állt minden, szombaton már egy próbaoltást tartottunk. Erre nem voltunk kötelezve, de a regisztráltak oltását az E épületből áthoztuk ide, hogy élesben teszteljünk mindent – tudtuk meg dr. Jávor László főigazgatótól.

– Amikor reggel hét órakor elkezdtük az oltást, az épület előtt kígyózó sor legalább 200–300 méteres volt, de mindenki türelmesen várt. Ha már valaki bekerült az épületbe és kitöltötte a papírokat, körülbelül 25–29 percen belül végzett is és távozhatott – mondta a főigazgató, majd folytatta:

– Az információs pultnál két orvos ad tájékoztatást mindenkinek arról, hogy az eddigi oltásaira milyen vakcina adható, illetve a legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre a 11 óráig oltott ezer ember 18 százaléka első oltásra érkezett. Mivel mind az ötféle oltóanyaggal rendelkezünk, bárki bármelyiket választhatja. Ehhez az alapbetegségek és gyógyszerezés függvényében szakembereink adnak tanácsot.

Dr. Jávor László, a győri Petz-kórház főigazgatója Széles Sándor kormánymegbízottal az oltási hétre kialakított oltóhelyen. Fotó: Csapó Balázs

Hat oltóhelyen várják a jelentkezőket. Mire valaki eljut az oltóhelyre, addigra odaérkezik a papírja is. Az oltást végző személy ellenőrzi a személyazonosságot és utána beadja a vakcinát. Tizenöt perces várakozási idő után lehet távozni az épületből. Eközben természetesen zajlik a kórház E épületében a regisztráltak oltása is, amit a Magyar utcai bejárat felől kell megközelíteni. Hétfőn ott hétszáz oltást adtak be.

– Továbbra is arra hívnám fel mindenki figyelmét, hogy még nem késő, ezért minél hamarabb jöjjenek és kérjék az oltást – javasolta dr. Jávor László főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában