Múltidézés

2024.05.24. 19:20

Skopáll 210 – Kiállítás állít emléket Magyaróvár első fényképészének - fotók

210 éve született Josef Skopáll (Skopáll József) Magyaróvár első fényképésze, aki 1861-1870 között tevékenykedett a városban. Emlékére nyílt kiállítás a Mosonvármegyei Múzeumban.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Majd egy évtizedig dolgozott Magyaróváron első fényképészként Josef Skopáll (Skopáll József), aki éppen 210 éve született. Az évfordulón kiállítás nyílt a Mosonvármegyei Múzeumban, melyen megvillantják életének főbb állomásait, a városról készített fotóit, valamint bemutatják a vizitkártyák verzó katalógusát.

Az egybegyűlteket a pénteki kiállítás megnyitón Czuppon Tamás múzeumigazgató köszöntötte.

– Skopáll József 1814-ben született Nyitra vármegyében, a Nyitra melletti Zoboron, katolikus német családban. Az 1830-as években az öccsével Győrbe került.Különleges ember volt, széles látókörű iparos, vegyész, pirotechnikus, hangszerész, röppentyű konstruktőr, fényképészeti vonalon a 4-szeres nagyító készülék megalkotója – mutatta be a fényképészt Staár Katalin önkormányzati képviselő.

Hozzátette: Skopáll sok mindent kipróbált, sok mindennel foglalkozott, például tűzijáték készítéssel. Mérnöki-, gépészeti- és pirotechnikai tudása révén igazi feltalálónak számított.

– Érdekesség, hogy Skopáll főhadnagyi rangban a szabadságharc idején a nagyváradi fegyvergyárban dolgozott, ahol részt vett az úgynevezett hadi „röppentyűk”, vagyis a rakétafegyverek fejlesztésében és gyártásában. Az 1850-es években Bécsben ő találta fel és készített először életnagyságú fotográfiát. A sztereo fényképezés (3D) vidéki úttörője. Magyaróvári városképei a legkorábbi fotók a településről – tette még hozzá köszöntőjében Staár Katalin.

Kiállítás során betekintést nyerhetünk a fényképész családi élete. A műterem enteriőrben a fényképezés korabeli kellékei láthatók. A tárlaton képei közül többet is megtekinthetünk. 

A kiállítást Farkas Zsuzsa művészettörténész nyitotta meg, közreműködött a Halmos László Énekegyüttes. Az érdeklődőket Géber József néprajzkutató, kurátor vezette körbe a tárlaton. 

A tárlat augusztus 21-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta, 10 és 18 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában