növekedés

2021.11.30. 11:10

Győr-Moson-Sopronban többen vagyunk és tovább élünk + grafika

Húsz éve 434 ezren laktak Győr-Moson-Sopronban, idén év elejére ez a szám 478 ezerre nőtt.

Gyurina Zsolt

A születések és a halálozások egyenlegeként az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is fogyott a népesség. Győr-Moson-Sopronban két és félszeresére emelkedett a természetes fogyás az egy évvel korábbihoz képest, ám a beköltözők miatt az egyetlen megye Pesten kívül, amelyiknek nőtt a népessége. Ötvenéves korig több a férfi, időskorban azonban két-háromszoros a nők aránya. Húsz éve 434 ezren laktak Győr-Moson-Sopronban, idén év elejére ez a szám 478 ezerre nőtt. Az emelkedés nagyjából egyenletes, évi 2–6 ezer közötti. Az egyetlen kivétel a 2005-ös esztendő, amikor ezer fővel csökkent a nálunk lakók száma az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly januárhoz képest ötezerrel lettünk többen. Komárom-Esztergom népességszáma idén ment először 300 ezer alá.

Bizony, elmondható, hogy a fővárosból az agglomerációba, Pest megyébe kiköltözők mellett Győr-Moson-Sopron az üdítő kivétel. Komárom-Esztergom népességszáma 317 ezerrel nyitott húsz éve, dinamikus csökkenés után idén januárban ment először 300 ezer alá. Minden máshol legfeljebb stagnálás, de inkább csökkenés figyelhető meg; Borsod, Békés, Szolnok, Csongrád esetében 5–6 ezres.

Közelítenek a férfiak

A férfiak születéskor várható élet- tartama húsz éve alatt négy, a nőké bő egy évvel nőtt Győr-Moson-Sopronban, míg a szomszédos megyében három, illetve két év a növekmény. Győr-Moson-Sopron az élen áll, nálunk a legmagasabb a várható élettartam a megyék sorában (73,08 és 79,44 év). Egyedül a budapestiek számíthatnak még egy plusz fél évre, míg például egy Borsod-Abaúj-Zemplénben született férfinak majdnem négy évvel kevesebb adatik meg átlagosan.

Negyvenes átlagéletkor

A legnépesebb korcsoport a régióban is a 40–55 év közöttieké. Minden korcsoportban valamivel magasabb a férfiak száma egészen 50 éves korig. Ettől a határvonaltól kezdve azonban már ezer lakosra több nő jut, mint férfi, sőt, 80 év felett az arány már két és fél, háromszoros. Ennek megfelelően idén januárban régiónkban a férfiak átlagéletkora 40, a nőké 44 év körüli volt. Országos adatunk van a halálozások okaira, ám ez megfeleltethető a régióban lakókra is: a keringési rendszer magasan vezet, ennek fele a daganatok miatt, ennek negyede a légzőrendszer megbetegedései miatt elhunytak száma.

Aratott a koronavírus

Győr-Moson-Sopronban nőtt a házasságkötések száma (az előző év első félévéhez képest 1246-ról 1520-ra), csökkent az élve születések száma, nőtt a halálozásoké. Ehhez tegyük hozzá, hogy 2021 március-áprilisban 67 százalékkal többen haltak meg a megyében, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ez még az országos átlagot (50 százalékot) is meghaladó veszteség volt. Komárom-Esztergomban az első félévben 1340 gyermek jött világra és 2689 fő hunyt el. Az élve születések száma 4,8, a halálozásoké 30 százalékkal több volt, mint 2020 azonos időszakában (további részletek a táblázatban). A koronavírus-járvány harmadik hulláma során a legtöbb halálos áldozatot követelő március–áprilisban a megyében az országosnál nagyobb mértékben, 75 százalékkal emelkedett az elhunytak száma. A hat hónapban 1172 pár kötött házasságot, 26 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában